El poder de la lectura. Un post d’Isaac Cortès.

Com pot ser que els estimem tant els nostres fills?
26 / gener / 2021
10è Aniversari del BLOCDEPARES!!!!
24 / febrer / 2021

Estimat lector i lectora,

Necessito expressar-te la falta de concreció que vaig tenir dos post enrere, en el que intentava mostrar-te qui carai era.

Per disculpar-me, ho intentaré de nou:

Sóc Julian Mantle advocat d’èxit, el meu estil de vida m’ha regalat un atac de cor i una possible mort prematura. He decidit deixar-ho tot. M’he venut el ferrari, que com advocat de prestigi creia que em mereixia, i em disposo a viatjar a l’Himalaya, per empapar-me de la cultura i la sabiduria budista. 

També, sóc Anna Frank i tinc 13 anys. Visc a Holanda i em trobo des de fa 2 anys amagada a l’àtic d’un pis junt a 7 persones més. Des d’una escletxa puc veure com els soldats nazis estan destrossant la nostra ciutat i la nostra cultura. Escric un diari per explicar la barbàrie que vivim. 

Sóc Sherlock Holmes, visc en el 221-B de Baker Street. Tinc un ajudant tenaç, el meu vell amic Dr. Watson, que escriu les meves aventures com a detectiu privat. Estic dotat del poder de la deducció, concretament, de la deducció científica. 

En realitat, per ser rigorós, sóc aquell que es presentava en el primer post i també tots els personatges de la literatura que he esmentat, els quals juntament a molts altres, formen part de la meva història. 

Som animals de llenguatge, éssers dotats de paraula, capacitats per trobar i donar sentit a la vida a través de les lletres, les paraules i les frases.

Com deia Tomás Eloy Martínez, escriptor Argentí: “Som i serem tot el que hem llegit o, pel contrari, serem l’absència que els llibres han deixat a les nostres vides.”

La lectura expandeix la consciència, ens fa més lliures, més tolerants, menys prejudiciosos, més resistents… 

Les històries que habiten dins dels llibres ens permeten somiar i enlairar-nos juntament amb l’escriptor en un punt d’interrelació únic i personal generat gràcies a les paraules.

Llegir millora les relacions humanes. Facilita el desenvolupament de les habilitats socials al potenciar la comunicació i la comprensió d’altres mentalitats i altres formes de viure.

En un món tan tecnològic, on impera el click i la immediatesa, la lectura és l’oasis de pau que moltes persones troben per evidenciar i recordar la naturalesa real de les coses.

La literatura és un dels béns culturals més preuats que la humanitat ha creat. Per aquesta raó, vull reivindicar el poder que té la lectura. 

És necessari comprendre la força dels llibres. El llibre és escut contra la incultura, mocador per a les llàgrimes, potenciador de coneixement i coixí pels millors somnis. El més important de tot, però, és que els llibres construeixen ciutadania, persones pensants capacitades per relacionar-se amb el món de forma saludable. 

El regust que et deixa un bon llibre és comparable a poques coses. Aquell qui és lector/a sap del què estic parlant. 

La lectura ens permet parar i desconnectar de veritat. Per tal d’enterar-nos bé del contingut entren en joc molts processos mentals i moltes àrees cerebrals. Això ens permet, vertaderament, poder desconnectar de la realitat perceptible i submergir-nos a una realitat més elevada construida pels personatges i els coneixements que l’autor o autora ha creat.

Hem de llegir més, hem de llegir coses que ens motivin, que ens agradin, que ens facin vibrar. En definitiva, que ens facin persones més bondadoses i felices. Siguem exemple pels més petits, tinguem llibres a casa per tal que es familiaritzin amb ells. Compartim estones de lectura, parlem dels llibres, busquem els llibres ideals per a cada infant. D’aquesta manera potser, Robin Shaarma, Anna Frank i Arthur Conan Doyle també podran ser part de la seva història i de la història familiar.

 

La següent entrada estarà dedicada a com incentivar la lectura als nostres fills i filles, i del què suposa a nivell psicològic el procés de llegir en la ment dels més petits i petites. 

No us ho perdeu!

Isaac Cortès. (ecortes97isaac@gmail.com)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *