La Roda de la Vida, per l’Aprenent (Pere Casas)

Assetjament al més feble. Què hi podem fer?
13 / gener / 2021
Com pot ser que els estimem tant els nostres fills?
26 / gener / 2021

Estem molt contents de presentar-vos el primer post del Pere Casas (@laprenent8) que ens parla de la Roda de la Vida. Una tècnica que ens permetrà que ens coneguem millor, però que també es molt útil per fer amb els nostres fills i filles, ja siguin nens o nenes com adolescents. No us ho perdeu !!!!

 

La Roda de la Vida- Una eina d’equilibri

Aprofitant que acabem de començar un nou any, a molts de nosaltres ens agrada fer balanç i veure cap on ens volem enfocar en l’any que entrem, per això et proposo fer “LA RODA DE LA VIDA”, Una eina que mostra una radiografia de quin és el nivell de satisfacció de les àrees de la teva vida, un recurs per posar consciència i saber el teu grau d’equilibri actual. com per exemple: L’amor, els diners, la família, l’oci, l’escola, la feina, etc.

L’actual “Roda de la vida”  és una tècnica de coaching creada per Paul J. Meyer, fundador de Succes Motivation Institute, tot i que en altres cultures ja s’utilitzaven tècniques similars des de fa segles, com la Roda de Vida Tibetana o anomenada Roda del Karma, la roda Celta o la Roda del zodíac en astrologia.

 

Com utilitzar la Roda de la Vida:

La Roda que et presento en la imatge, és un cercle dividit en vuit seccions o aspectes de la vida que vols valorar, la pots crear dibuixant-la o utilitzant Rodes de la vida en PDF que pots trobar per internet, també pots realitzar més divisions o dividir una àrea en 2 parts, la pots crear a la teva mida( exemples: autoestima, gestió emocional, hobbies, lideratge, autoconeixement, comunicació, presa de decisions, etc). Mirant el centre de la roda i donant-li un valor de 0 i els extrems donant un valor de 10, marcaràs el nivell de satisfacció amb cada una de les àrees de la teva vida, i dibuixa un nou marc extern amb els resultats obtinguts. El nou perímetre representa l’equilibri de la teva roda.

         

 

Com podem puntuar una àrea?

Doncs molt fàcil per exemple si vull valorar la salut les preguntes que em faré són: el meu pes és l’ideal? Faig prou exercici? Tinc colesterol? O estic refredat? Si fos sobre amistats poden ser: Veig poc els meus amics? Vull compartir més moments amb ells? Tinc alguna amistat tòxica? Si fos Autoestima podrien ser: M’accepto? Em respecto? Em valoro?

Aquests són alguns exemples de com pots valorar i posar puntuació a la roda. Un cop realitzada, unim els punts i pots pintar amb colors les seccions per veure millor el resultat.

La pregunta que segueix, és si això fos una roda de veritat, quants sotracs tindria el teu viatge?

Aquesta radiografia et permet veure el grau de satisfacció de cada àrea, saber on pots realitzar accions per millorar i per tenir un bon equilibri, el que és important no és arribar a 10,  és que sigui el màxim de rodona, que quan rodi no faci molts sotracs. La vida és el mateix necessitem que hi hagi un cert equilibri en les coses que són importants per nosaltres.

 

Un cop feta ens permet posar consciència i analitzar en quines àrees volem treballar per millorar-la, podem seguir els següents passos:

  • Analitzar: quines àrees crec que puc i vull millorar.
  • Pla per millorar: escull per quina àrea vols començar. A vegades és bo començar per una àrea que sigui més fàcil, i no perdem tota la nostra energia o esforç en alguna àrea que ens costi més de veure’n algun resultat positiu.
  • Temps: els resultats de millora seran més efectius si són regulars i constants en el temps, fixa’t una data d’inici i una data per aconseguir-ho.
  • Modificar la roda: quan hagis aconseguit l’objectiu i puguis modificar el resultat del cercle fes-ho, t’agradarà comprovar una millora i evolució en la teva vida, per petita que sigui, serà important a nivell de satisfacció i augmenta la pròpia autoestima.
  • Celebració i motivació: cal celebrar els èxits aconseguits o fins i tot aquelles àrees que ja trobem que tenen un bon nivell de satisfacció, el fet de celebrar-ho ens motiva per seguir treballant i continuar millorant la nostra vida.
  • Tornar al principi: torna a fer la Roda de la vida, un cop l’any ens ajudarà a saber com estem vivint. Hi ha famílies que la fan mensualment tots junts, i valoren a nivell familiar què poden millorar per una millor convivència, comunicació i felicitat.
  • No et desanimis: encara que trobis que alguna àrea se’t resisteix, tranquil, no et comparis ni et desanimis, recorda que tu ets qui decideix quines àrees vols treballar i en quin moment.

 

És una tècnica força senzilla que ens permet:

Posar consciència i tenir una percepció clara de com estem vivint i que podem millorar.

Ajuda a prendre decisions, saber exactament quines àrees de la nostra vida estan en desequilibri i ens ajuda a prendre decisions.

Passar a l’acció, ens permet realitzar una llista d’accions i decidir per on començar.

Motivació per millorar aspectes de les nostres vides i tenir una actitud de progrés per aconseguir les pròpies metes.

Enfocar amb una bona perspectiva ens ajudarà a no distorsionar la realitat, enfocar adequadament, aconseguir l’èxit desitjat, a no tenir pressa, a tenir clars els objectius personals, no comparar i no posar-hi creences limitants.

T’animo a que provis de fer la teva “Roda de la vida”, celebra  que et sents viu i aposta per millorar cada dia, per aconseguir l’èxit de la teva pròpia pau i plenitud.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *