Deu consells per evitar la dependència dels infants a les pantalles

Consells per preparar l’inici de curs
21 / setembre / 2020
Biblioteca de llibres sobre educació (2019-2020)
28 / setembre / 2020

Durant tot el període de confinament degut a la pandèmia del Covid-19, molts dels pares i mares hem donat llibertat absoluta a la utilització de tauletes (Ipad, Samsung,…) consoles (PlayStation, Xbox,…), SmartsTV (amb sèries de Netflix, HBO, Disney, Movistar….), telèfons mòbils o fins hi tot els ordenadors portàtils en que es connectaven a Zoom o Google Meet per fer videotrucades amb avis, familiars o les classes online de l’escola.

Les pantalles que tan ens ajuden a gaudir de temps lliure i apropar-nos als nostres familiars es poden convertir en un perill que comporta l’adicció dels nens a les noves tecnologies. Per aquest motiu, la sociòloga i educadora Alba Castellví ens proposa un decàleg per orientar els pares davant la dependència dels fills i filles a les pantalles, que hem trobat a la web: www.nuvol.com.

 

  1. Fixar un horari d’ús de les pantalles que no interfereixi amb cap activitat familiar. Si no s’usa en aquella franja de temps, no s’usa. Es podran usar quan s’hagin complert les obligacions domèstiques pactades.
  2. Fixar un temps d’ús de les pantalles. El nen pot triar en quina franja farà ús d’aquest temps (sempre que no interfereixi en activitats familiars). L’anunciarà i els pares garantiran que es respecta. Si no es respecta, l’endemà no les podran utilitzar.
  3. Fixar uns espais on no es puguin utilitzar les pantalles Per exemple: la sala d’estar i la cuina. Fixar una hora límit als vespres, a partir de la qual es tanca el wifi. Apagar totes les pantalles durant les estones dels àpats.
  4. Controlar els continguts que es baixen d’internet. Aplicar protocols de seguretat per a menors.
  5. Decidir prèviament quins programes volen mirar. El millor és oferir-ne una selecció prèvia feta per nosaltres i deixar que triïn. I deixar la pantalla quan acabi el programa.
  6. Mirar els programes de televisió amb els fills, almenys una part, per tal de poder-ne comentar en altres moments el to i alguns continguts i així transmetre els nostres valors.
  7. Tot el que hi ha als aparells dels nostres fills és responsabilitat nostra. Qualsevol cosa que hi instal·lin ha de ser amb el nostre vist-i-plau.
  8. Impedir que hi hagi pantalles a l’habitació particular.
  9. Encarregar-li que sigui ell qui apagui els aparells quan l’estona s’acabi. No fer-ho nosaltres.
  10. Buscar junts activitats no digitals per gaudir amb els fills: proporcionar fonts de plaer lluny de les pantalles.

 

Podeu llegir l’original d’aquest article a: https://www.nuvol.com/pantalles/deu-consells-per-evitar-la-dependencia-dels-infants-a-les-pantalles-58901

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *