COM TROBAR-HI SENTIT: GUIES DE RECURSOS DE @joventutcat

GESTIÓ DE LES EMOCIONS: BLOC DE CENTRE JÚLIA FARRÉ
8 / abril / 2020
EL PRIMER SERÀ CARREGAR-SE D’ÀNIMS: ENTREVISTA A DAVID BUENO
10 / abril / 2020

Estimats i estimades seguidores de Blocdepares !

Avui us proposem uns nova entrada de recursos que ens ha facilitat la Queralt i que són dos dossiers diferents en funció del perfil de cadascú, però que creiem que no són excloents sinó complementaris i que són tant interessants que recomanem que els llegiu tots dos i que els aprofiteu per compartir amb les vostres companyes de confinament!!

Les dues guies, són dos píndoles de recursos tant a nivell pràctic d’activitats com en el camp més teòric del camp de la gestió de les emocions i de la gestió del moment que estem vivint i les conseqüències que se’n deriven.

Seguidament us proporcionem els dos documents pdf perquè els compartiu i els gaudiu!

Guia_Joves_Confinats

Guia_Professionals_Confinats

Seguidament us proposem l’explicació d’aquests recursos de la mateixa web de Joventut:

La Direcció General de Joventut (DGJ) ha començat a difondre avui entre la joventut catalana la guia Com trobar-hi sentit, un recurs en línia amb desenes de consells pràctics per aprendre a gestionar el confinament amb equilibri emocional, ànim de superació i esperit cooperatiu.

La difusió d’aquest recurs de caràcter psicològic i pedagògic s’inicia amb diferents missatges i enllaços a les xarxes socials de Joventut (InstagramTwitterFacebookJove.cat i E-joventut), així com al web Confinats.cat i al portal Adolescents.cat, líder a Catalunya amb una afluència d’uns dos milions de visites al mes i al voltant de 800.000 usuaris únics mensuals.

L’objectiu de la guia -elaborada en col·laboració amb l’entitat Salut i Educació Emocional- és ajudar els i les joves a omplir de sentit vital i utilitat personal la situació de confinament i que, més enllà del cop en els aspectes socioeconòmics, també impacten en la seva salut mental.

D’aquesta manera, la guia proposa al col·lectiu jove que segueixin tres fases evolutives. En primer lloc, que identifiquin els sentiments i les emocions que els produeix la reclusió domiciliar per, així, poder entendre què els passa. “Dona nom al que sents –exposa la guia- i esbrina en quina fase d’aprenentatge emocional estàs: negació, resignació, acceptació, comprensió i agraïment”. Per a identificar en quina fase s’està, el recurs convida a autoanalitzar si els sentiments són de felicitat, vergonya, sorpresa, amor, alegria, nervis, rebuig, por, ràbia o tristesa.

Siguin quines siguin aquestes emocions, recalca la guia, “les emocions no són bones ni dolentes, totes tenen sentit: la vida és un camí d’aprenentatges i de tu depèn com la vas vivint”.

En segon lloc, la guia proposa fer un exercici per a generar benestar i emocions positives amb els demés -família i amistats-. Així, pel que fa a la convivència a casa invita la persona jove a pensar diversos moments positius del dia com ara “algú ha fet alguna cosa que m’ha fet sentir bé” o bé “he fet coses que han fet sentir bé algú del meu voltant”, com també aspectes negatius equivalents a les situacions contràries.

Finalment, el recurs proposa diferents idees perquè els joves creïn amb les seves habilitats (musicals, artístiques), comparteixin interessos culturals (cinema, literatura), comuniquin amb els amics, participin amb altruisme (fent material sanitari, ajudant algun veí) i que s’expressin amb autenticitat i sense deixar de banda la seva identitat personal.

Segons ha destacat la directora general de Joventut, Laia Girós, “aquesta situació que patim fa aflorar en el jovent pors, inseguretats i angoixes que s’afegeixen a les habituals. Pretenem acompanyar-los des de diferents fronts i ajudar-los a convertir les dificultats psicològiques que el confinament té sobre la salut emocional en una oportunitat pedagògica i un aprenentatge per a la vida”. La titular de Joventut ha recordat que l’etapa de joventut es caracteritza, entre d’altres, per la formació de l’esperit crític i la generació del projecte de vida, de manera que “més enllà de la formació reglada, les circumstàncies vitals actuals ofereixen als joves una escola d’educació no formal d’autoconeixement i superació personal”.

La DGJ també ha iniciat avui la difusió en paral·lel d’una segona guia “Com trobar-hi sentit”, però en aquest cas dirigida exclusivament als 1.039 professionals que treballen amb la gent jove (informadors/es juvenils i tècnics/ques de joventut) tant des dels ens locals com de les 44 Oficines Joves i els 223 PIJ que hi ha avui a Catalunya, i que aquests dies -majoritàriament- continuen assessorant els joves per via telemàtica. El conjunt d’aquesta Xarxa Nacional d’Emancipació Juvenil va atendre el 2019 més de mig milió de consultes corresponents a 412.366 usuaris.

“Amb aquestes dues guies i el consultori psicològic en línia que vam obrir la setmana passada volem posar el nostre granet de sorra per acompanyar els joves a explorar aquest vessant més personal per sortir reforçats del confinament”, ha conclòs per la seva banda el director general de l’Agència Catalana de la Joventut, Cesc Poch.

Així mateix, Joventut també distribuirà la guia professional entre les més de 2.000 associacions juvenils i entitats de serveis a la joventut inscrites al cens de la DGJ, incloses les més de 700 entitats d’educació en el lleure que hi ha a Catalunya.

L’objectiu és que els professionals de joventut tinguin els recursos formatius per aconsellar els i les joves en el seu vessant emocional i d’habilitats per la vida amb rigor i professionalitat.

Aquests dos recursos d’educació i acompanyament emocional que la DGJ ha posat avui a disposició de la joventut catalana i dels professionals se sumen al consultori psicològic en línia que Joventut va obrir la setmana passada al web Confinats.cat.

 

Des de blocddepares creiem que tots els recursos sumen i és per aquest motiu que després de repassar-los, pengem tot allò que creiem que ens pot ajudar sense valorar si molt o poc perquè això depèn de cadascú!

Moltes gràcies i gaudiu d’aquests recursos que ens ofereix el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *