Estimats i estimades seguidores de Blocdepares !!!
Des de Blocdepares hem cregut interessant i necessari en els dies que estem vivint, de penjar un post sobre les emocions. Ens agradi o no, en sapiguem o no, aquesta situació ens ha fet parar i sortir de la nostra zona de confort, ens obliga a mirar de cara el que sentim i deixar d’aparcar o d’amagar-ho com fèiem fins ara com a primera opció, és una oportunitat per aprendre a gestionar el que passa dins nostre i conèixer-nos millor.
Aquest article l’hem extret del Centre Júlia Farré: dietistes – nutricionistes de Barcelona, unes professionals de la salut que, com diuen, són també ambaixadores per una vida saludable, això inclou la salut emocional, per que les emocions també ens alimenten si les sabem gestionar bé. El que sentim condiciona els nostres pensaments i els nostres actes, ens condiciona a nosaltres i als que tenim al nostre costat.
Tal i com defineixen les emocions en l’article, “són com coloms missatgers, venen a donar-nos un missatge, el qual conté una informació que cal saber desxifrar en benefici nostre”. La seva finalitat és informativa i protectora, i cal escoltar amb atenció per entendre el que ens volen dir. Si volem tenir salut, no ens podem permetre reprimir cap estat emocional, ni tan sols els que entenem com a negatius, per que no hi ha emocions bones o dolentes, totes ens ajuden a créixer, aprendre, a evolucionar i a sentir-nos vius.
Ens proposa un exercici fàcil I que podem practicar i integrar ara que tenim temps ( tècnica del “Deixar anar” de Dr. David R. Howkins per qui vulgui saber-ne més):
1er- Detectem una emoció, la identifiquem, l’escoltem i li posem nom.
2on- L’acceptem, encara que sigui difícil, hem d’acceptar-la i sense jutjar.
3er- Ens donem permís per sentir-la, a mesura que et pares per escoltar-la sense pensar ni jutjar, poc a poc es fa petita i amb la pràctica, pots arribar a fer-la desaparèixer del tot sense aparcar-la en el teu inconscient i deixar que condicioni les teves decisions sense saber-ho.
Alegria, ira, fàstic, tristesa i por. Aquestes cinc emocions responen a les bàsiques o primàries que tots els essers humans som capaços d’experimentar.. Dintre de cada emoció bàsica podem englobar altres emocions més complexes i secundàries, com per exemple: l’avorriment, l’enyorança, la soledat o la culpa.
Per complementar aquesta entrada, us animem a mirar aquest petit vídeo de poc més de 6 min., on un grup d’adolescents aprenent a gestionar les seves emocions mitjançant un exercici simple però transformador:
“Inteligencia emocional: controlar lo que siento. Clase de educación emocional en un instituto. La inteligencia emocional consiste en una serie de actividades que sirven para apreciar y expresar de manera justa las emociones propias y las de otros. La adolescencia es una etapa de confusión en la que es importante comprender las emociones y los sentimientos que la acompañan para aceptar el cambio. La educación académica ha descuidado estos aspectos pero aprender a gestionar las emociones de la mejor manera posible no es menos importante que otros contenidos pues regular las respuestas emocionales es signo de maduración e inteligencia.”