Els nens de 12 a 17 anys passen més hores a Internet que a l’escola

Quarta edició de l’Escola amb Famílies a Berga
22 / octubre / 2019
Intel·ligències múltiples: Per què és important conèixer i treballar totes les intel·ligències del meu fill?
29 / octubre / 2019

A inicis de setmana ens despertavem amb aquest preocupant titular: Els nens a Espanya que estudien l’educació secundària (entre 12 i 17 anys) passen una mitjana de 1.058 hores i mitja a l’any connectats a Internet, quatre hores i mitja més del temps que passen a l’escola (1.054 hores).

L’informe, fet públic aquest dimarts 22 d’octubre a Madrid, estima que els nens espanyols d’entre 5 i 11 anys (Educació Primària) passen una mitjana de 711 hores i 45 minuts a l’any connectats a la xarxa, és a dir, 80 hores i 15 minuts menys que el temps que dediquen a l’escola (792 hores).

Així es desprèn de l’estudi ‘Famílies hiperconnectades: el nou panorama d’aprenents i nadius digitals’, elaborat per Qustodio, en col·laboració amb Ipsos. La investigació es basa en 1.220 entrevistes a pares i mares de nens entre 5 i 17 anys de tot Espanya; 1.190 als Estats Units; i 1.225 enquestes al Regne Unit.

Tot això es tradueix en una mitjana espanyola de 2 hores i 24 minuts diaris, encara que un 26% assegura sobrepassar les 3 hores al dia. Si analitzem aquesta dada a nivell d’autonomies, veiem que a
Catalunya la mitjana diària ascendeix a 2 hores i 42 minuts de connexió, situant-se com la tercera comunitat on els nens passen més hores connectats, només per darrere de Canàries i Múrcia, totes dues amb 3 hores i 18 minuts de mitjana. En l’extrem oposat hi ha: Cantàbria, amb una 1 hora i 36 minuts, i la Rioja (1 hora i 54 minuts), les dues per sota de la mitjana nacional.
Veient aquestes dades, és alarmant que l’ús que fan els nens d’internet encara no sigui una prioritat per als pares espanyols, sent més elevada la preocupació entre els pares més joves. En l’àmbit digital, el grooming continua sent la preocupació més important de les famílies espanyoles, al qual se suma el fet de publicar o revelar informació personal, així com accedir a contingut inadequat.
No obstant això, els nens no són els únics addictes a les noves tecnologies, també ho són els seus pares, els aprenents digitals. Així, un 38% dels pares catalans admeten la seva addicció al mòbil, un percentatge que coincideix amb la mitjana nacional. Els pares espanyols asseguren passar al dia una mitjana de 3,2 hores connectats.

TEMPS EN FAMÍLIA

Un altre dels aspectes analitzats en l’estudi és el temps que passen en família. Els pares espanyols asseguren que passen una mitjana de 8 hores amb els seus fills, una xifra que durant el cap de setmana pot arribar a superar les 11 hores però que entre setmana se situa en les 6 hores i mitja.
No és d’estranyar davant d’aquests resultats que el 16% dels pares es queixi de no poder dedicar-los prou temps a causa de la feina, una dada que és més elevada entre els pares de 25 i 34 anys i que afecta més a pares (21%) que a mares (12%).

BENESTAR DIGITAL

A banda, Qustodio també ha analitzat què entenen els pares quan es parla de benestar digital, un concepte que no és únic i té moltes accepcions diferents depenent de cada país i individu. Els tres països de la mostra (Espanya, Estats Units i Regne Unit) coincideixen en relacionar-lo amb la conscienciació, les relacions i la convivència, i hi afegeixen la cura i la protecció. Malgrat tenir alguna noció sobre aquest tema, el 72% dels pares catalans són incapaços d’anomenar cap servei, app o marca de benestar digital, una dada que a nivell nacional descendeix fins al 65%, i fins al 46% quan se’ls pregunta si coneixen alguna eina de control parental. Eduardo Cruz, CEO i cofundador de Qustodio, destaca la necessitat que els pares ensenyin als seus fills a utilitzar les noves tecnologies, “cal fugir del prohibir, ja que la tecnologia no té res de dolent, al contrari, però un mal ús per desconeixement pot ser perjudicial, sobretot per als més petits”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *