RECOMANACIONS DE JOCS: SHIKOKU !

RECOMANACIONS DE JOCS: QUI HA ESTAT?
26 / desembre / 2018
RECOMANACIONS DE JOCS: SÈRIE Q !
2 / gener / 2019

Benvolguts seguidors i seguidores !!!

Avui  us proposem un altre dels jocs que més ens han agradat durant aquest  2018 i que és dels que creiem que és imprescindible per tenir a casa ! Es tracta de SHIKOKU, un joc de cartes  molt divertit, que té molta interacció entre jugadors i que el resultat de la partida és incert fins la darrera jugada !!

SHIKOKU és un joc de cartes editat per GDM, una de les nostres editorials preferides de la qual ja us hem explicat molts jocs i que estan “on fire” en la seva producció de jocs  no molt complexes, ideals per jugar en família!!!! L’autor del joc és Eloi Pujades, autor premiat amb el premi DAU Autor d’aquest any i un autor molt prolífic aquest 2018 amb 5 jocs publicats !! Les il·lustracions són de Amèlia Sales.

Entre els jocs molt interessants de GDM tenim Banjooli Xeet ( que ja us varem fer ressenya), Ticket to Mars ( també us hem fet ressenya), Wanted 7 ( del qual també us hem fet ressenya), Tanto Cuore, Dream Worker,  i finalment els jocs de la Sèrie Q del qual serà la propera ressenya abans del dia dels Reis Mags !

Shikoku és un joc molt fàcil de jugar  i que dona molt de joc, amb partides molt incertes fins al final i amb ganes de repetir segur!! La seva presentació és molt treballada, amb un tauler i meeples molt ben fets i cartes que es veuen perfectament i molt fàcils de interpretar!!!

Des del blocdepares recomanem MOLT MOLT aquesta editorial com una de les més interessants alhora de comprar i regalar jocs !!

Seguidament us deixem amb la nostra ressenya del joc !

Per fer la ressenya del joc, us presentem fragments de la ressenya que hem trobat amb els amics lúdics de dos blocs molt interessants!! Per una part, hem extret informació del bloc Dr Frikistein on fan una anàlisi molt interessant ( i tècnic) del joc i que ens ha agradat moltíssim ! Si en voleu llegir i veure la ressenya sencera, us convidem que ho feu al següent enllaç:  Ressenya Dr Frikistein

I per altra banda, hem extret informació del bloc imprescindible a consultar dels amics lúdics de Dr Meeple! Fan unes ressenyes molt detallades i amb molt bona presentació i rigor !!!! Si la voleu llegir sencera, ho podeu fer en el següent enllaç: Ressenya Dr Meeple

INTRODUCCIÓ AL JOC (explicació Dr Frikistein)

Shikoku és la més petita de les quatre illes principals del Japó i que és famosa per la seva ruta de pelegrinatge per les seves 88 temples budistes.

El joc de taula està ambientat al temple nombre 23 anomenat Yakuoji. Per assolir el temple els pelegrins ( figuretes meeple de colors)  han de pujar l’escala de 33 esglaons. Els pelegrins s’aturen en els graons per pregar i cantar mantres i aconseguir així sanació espiritual i espantar la mala fortuna.

En el joc els jugadors  són pelegrins i de la mateixa manera han de pujar els graons fins arribar al temple. No obstant això, i vaig veure la gràcia del joc, el guanyador no serà el primer , sinó que guanyarà el segon o penúltim jugador. Un bon pelegrí busca la moderació, no els extrems: ser el primer o l’últim no està ben vist!

COM ES JUGA? ( explicació del bloc Dr Meeple)

Cada jugador representarà un monjo d’un color diferent i iniciarà el seu viatge des d’un esglaó que serà escollit a l’atzar en revelar una carta. El mall de cartes conté una còpia de l’1 al 33, amb una quantitat d’un a sis icones de passos.

Cada jugador comença amb tres cartes a la mà. Hem de tenir en compte que només hi ha 33 cartes, úniques, al mall de joc. A més de les tres de la nostra mà, coneixem les que hi ha a la taula i, durant la partida, anirem coneixent cartes amb nous valors i els propietaris de les mateixes

En ordre de joc, dictaminat per les cartes de mantra que hi hagi sobre la taula de l’inici de la partida o, com veurem més endavant, de la ronda anterior, els jugadors han de baixar una de les seves tres cartes i col·locar el peó del seu color que estigui en les cartes jugades anteriorment sobre la nova carta. Aquesta acció es repeteix per cada jugador en l’ordre indicat per l’ordre creixent de cartes de mantra. Seguint l’exemple anterior seria: vermell, morat, blau, verd i groc. Atès que l’ordre de les cartes influeix en el resultat, és interessant que cada carta que un jugador jugui es col·loqui a esquerra o dreta de les que ja estan sobre la taula, fent que sigui visualment més còmode veure l’ordre de les mateixes.

Després de fer l’acció de posar cartes, toca pujar esglaons.

Després d’avançar les caselles, el jugador que hagi jugat la carta més baixa, el groc en el nostre exemple, és col·locat al final de la fila i robarà una carta de la baralla. Començant pel jugador morat i d’esquerra a dreta, els jugadors aniran triant una de les cartes de mantra del torn anterior, que estaran visibles des de llavors. Després d’aquest procés sobrarà una carta que eliminarem, cap per amunt, a un costat, perquè tots coneguin el valor que mai tornarà a aparèixer. La carta robada pel jugador que va usar la més baixa de la ronda és l’única carta nova que entra en joc i que la resta desconeix.

Ja estem preparats per començar una nova ronda, en què començarà jugant el jugador morat, atès que ara és el primer de la fila. Tots els jugadors tornen a tenir tres cartes a la mà, encara que ara coneixem una carta de cada jugador, excepte del que va usar la més baixa. Intenta recordar-te de quines cartes agafen teus rivals si vols filar prim.

El joc prossegueix amb aquests senzills passos fins que algú arribi al final del camí, trepitjant el graó nombre 33. Tots els jugadors que en aquesta mateixa ronda arribin al final del camí estaran immediatament eliminats. Els guanyadors seran el segon i penúltim, compartint victòria amb tots els que comparteixin esglaó amb ells. En partides de menys de cinc participants, només guanya el jugador en segon lloc, així com serà el segon l’únic que no avanci els seus esglaons amb la seva carta de mantra.

Cada jugador reb les 6 cartes de mascotes del seu color ( hi ha 6 colors diferents). Al inici es tria un jugador que serà l’inicial. Aquest jugador començarà amb la frase: Qui s’ha cagat al menjador? i acte seguit ell mateix contesta:  el meu ( animal que vulguem) no ha estat, ha estat… (el nom de l’animal que creguem que encara tenen a la mà altres jugadors).

El primer jugador a trobar entre les seves cartes l’animal acusat el tira a munt per demostrar la seva innocència  i repeteix la seqüència de la frase: el meu ( animal que vulguem) no ha estat, ha estat… (el nom de l’animal que creguem que encara tenen a la mà altres jugadors).

L’últim jugador a quedar-se sense cartes o el jugador que s’equivoqui (per exemple, perquè no queden conills entre els altres jugadors/es) és qui es queda la caca. El jugador que aconsegueixi 3 caques perd la partida .

QUE ENS APORTA AQUEST JOC?

 • Interacció. És un joc on la relació entre els jugadors és molt alta ja que cada vegada que tirem una carta es varia l’ordre de les mateixes i això fa que movem o no en funció de com ha quedat la nostra carta després de tots els moviments. Aquesta interacció forma part del joc ja que la nostra manera de interactuar es barreja amb l’estratègia de cada jugador.
 • Estratègia . És un joc on clarament l’estratègia i l’empatia amb els altres jugadors són grans protagonistes. Tot i que tenim cartes i per tant el factor atzar existeix, aquest és molt mínim i es difumina molt amb la mecànica de llençar les cartes. Aquest jocs ens obliga a pensar quina carta llençarem en funció del nostre interès però també tenint molt en compte que interessa a tots els altres jugadors/es
 • Empatia. És un dels components bàsics del joc, ja que haurem de reflexionar sobre el que interessa als altres i quina pot ser la seva acció següent per aconseguir el nostre objectiu!
 • Atenció . Shikoku és un joc que requereix molta atenció tant del que fem nosaltres com sobretot del que fan els altres per estar sempre en la posició de l’objectiu final.

OPINIÓ PERSONAL

Per nosaltres és un dels 3 millors jocs de l’any sense dubte !!!!

És un joc que requereix fer un torn o una primera partida “de Prova” per familiaritza-se amb la mecànica de ordre de cartes i moviment però que un cop els jugadors/es han captat el com es juga, ens convida a fer moltes més partides i millorar la eficiència en les nostres decisions.

És un joc d’estratègia en el que la emoció està a flor de pell fins al final i que de ben segur agradarà a tot el públic, tant familiars, com amics !!!!

Per nosaltres és un joc de EXCEL·LENT !

FITXA DEL JOC

 • Jugadors : 3-8
 • Edat : +8
 • Temps : 30 minuts
 • Editorial : GDM Games
 • Autor :Eloi Pujades
 • Il·lustracions : Amèlia Sales
 • Preu : 18-20 € aprox.

Seguidament us proposem un vídeo del joc dels molts que podeu trobar a la xarxa i que ve a càrrec dels amics lúdics de Meepletopía !!!

 

Sense dubte, un dels jocs de l’any de l’autor de l’any!!!!!!!!!!!

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *