BONA NIT, QUE DORMIS BÉ!

ELS RISCOS DEL MÒBIL: L’ADDICCIÓ!
11 / gener / 2018
Educar a través del joc !
29 / gener / 2018

Aquesta setmana l’encetem amb un tema que durant les vacances o períodes en el que no hi ha escola, és molt fàcil que els infants es “desmarxin” i això provoca molts maldecaps alhora de normalitzar l’hàbit de dormir bé!

Certament, aquests dies de vacances de Nadal i Reis, la majoria de infants canvien l’hàbit de dormir que tenim marcat durant l’any i la majoria de vegades es canvia per ampliar molt cosa que provoca que després tinguem problemes alhora de tornar a la normalitat!

Entenem a blocdepares que aquest és un tema que pot generar molts microdebats i durant la entrada us els deixarem apuntats ( que no resolts!) però creiem que és important remarcar els aspectes principals per tenir un bon hàbit de dormir i per aquest motiu us compartim aquest excel·lent article del suplement Criatures del diari ARA publicat el passat 23 de desembre de 2017 redactat per Ainhoa Boix i que ens parla de la importància de dormir bé i ens dona consells per aconseguir tornar al bon hàbit del dormir !!!

Nosaltres us farem un breu resum de l’article que si voleu llegir sencer ( cosa que sempre aconsellem) , ho podeu fer a través del següent link:

Bona nit filla, que dormis bé!

  1. PERQUÈ ÉS IMPORTANT DORMIMR BÉ?

Cada experiència de dormir és diferent i cada infant i pares tenen mètodes amb matisos diferents ( un primer debat seria el dormir junts o a la seva habitació), però en el que tothom coincideix és que és bàsic dormir bé i descansar pels següents motius i que ens especifica el doctor Bilbao:

a. Dormir bé i fer-ho les hores necessàries és bàsic per a la salut física, intel·lectual i emocional de grans i petits

b. El sistema immunològic -comenta- aconsegueix els nivells d’activació òptims i, gràcies a això, contribueix a la reparació dels danys ocasionats per l’oxidació, les toxines i els virus

c. El nostre cervell aprofita les hores de son per emmagatzemar informació important en la nostra memòria a llarg termini i potenciar, així, l’aprenentatge

d. El son actua com a reparador. Si dormim poc o malament ens sentim cansats, irritables, amb falta d’atenció i, en moltes ocasions, de ganes.

2. ESTIMULAR EL SÓN

Per dormir bé, el primer que cal és tenir clar que dormir és tan important que, ja des de ben petits, les criatures adquireixin bons hàbits de son.

El que hem d’entendre és que hi ha unes quantes opcions a l’hora de dormir i que pares i mares han de triar la que sigui més positiva per als seus fills i per a ells”. El que vol és que els progenitors comprenguin el patró de son dels seus fills i les causes que poden alterar-lo i que entenguin que aquest no apareix quan s’apaga l’interruptor de l’habitació. És un procés que requereix temps, paciència i actituds i accions que el propiciïn.

3.PAUTES PER DORMIR MILLOR

1.Transmetre tranquil·litat i seguretat als més petits. Per aconseguir-ho, Bilbao recomana, entre altres coses, marcar un horari perquè els infants se’n vagin al llit i que aquest horari es mantingui invariable en el temps.

2. En la mesura que es pugui,separar la zona de jocs de la de descans o, quan no se’n tingui, mantenir el dormitori infantil ordenat i allunyat de distraccions que poden retardar o alterar el son.

3.Mantenir la calma en tot moment. No serveix de res que fiquem al llit els nostres fills a bona hora, que creem ambients que propiciïn el son o que els llegim un conte perquè es relaxin i s’adormin, si a la primera queixa o plor del nen ens desesperem i perdem els nervis. Hem d’entendre que els pares som miralls dels infants, també pel que fa al son.

4. Quan un infant plora, no ho fa per manipular els pares. Ho fa perquè té gana, perquè es troba malament o perquè se sent insegur i desprotegit. Per això, en comptes de no fer cas del seu plor, l’autor de Todos a la cama opta per atendre’l. Tal com faríem si cau, es perd o té por.

D. HORA DE DORMIR

Aquest és un altre tema que sempre genera debat i que tothom l’exerceix en funció del seu infant.

Segons la Amelia Hunter, sleep consultant australiana establerta a Barcelona, insisteix a revisar els horaris dels infants i, si cal, avançar-los i adaptar-los a les necessitats del seu descans.

D’aquesta manera no només ens assegurarem que dormi les hores que li corresponen per l’edat, sinó també que trigui menys a posar-s’hi. I és que, com explica Hunter, quan cau la nit l’alliberament de melatonina creix i les possibilitats d’agafar el son augmenten. Per aquest motiu és recomanable ficar al llit els infants més petits de tres anys entre les 18 i les 20 hores i els més grans de tres entre les 19 i les 21 hores i replantejar les activitats vespertines si fos necessari.

“És molt difícil que, si arribes a casa a les set del vespre, tinguis prou temps per fer els deures, banyar-te, sopar i anar-te’n al llit abans de les nou”. Per això és important prioritzar: ¿realment és necessari que els nens vagin a tantes extraescolars? Potser el que és necessari és prioritzar el son per damunt d’altres activitats”, conclou Hunter.

5. ELS GRANS ENEMICS DEL SON

Finalment us proposem 3 aspectes molt importants i que esdevenen els 3 enemics del son més comuns en totes les cases !!!

De la mateixa manera que hi ha activitats, com llegir un conte o cantar una cançó de bressol, que incentiven el son dels més petits, n’hi ha unes altres que l’alteren i que hauríem d’evitar si el que volem és que els nens s’adormin de pressa i gaudeixin d’un son profund i reparador. L’experta en son infantil Amelia Hunter ens en parla:

  • Estimulació excessiva. Que els nens facin esport, juguin i estudiïn és magnífic, però no abans d’anar a dormir. Són activitats que estimulen els nens i que dificulten l’aparició del son. Per això el millor serà fer-les a primera hora de la tarda i, a mesura que passin les hores, substituir-les per unes altres de més relaxants per al nen com banyar-se o llegir un conte.
  • Exposició a pantalles. És igual que sigui de mòbil, de tauleta o de televisió; la pantalla emet un tipus de llum que retarda l’aparició de melatonina i, per tant, del son. Per això és convenient evitar-les abans d’anar al llit. Llum elèctrica.
  • La llum elèctrica, com la de la pantalla, altera el son de grans i petits. Si el nen experimenta pors nocturnes o necessita un focus de llum per sentir-se segur i adormir-se, van millor les llums grogues, taronges o vermelles. Mai blanques o blaves.

Esperem que a part de les pautes del bon dormir, els debats que hem proposat ens ajudin a reflexionar sobre una qüestió tant vital com el descans!!!!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *