Consells per fer la carta als Reis Mags d’Orient

M’emociono, doncs aprenc.
16 / desembre / 2017
BONES FESTES I BON 2018 !!!!!!!
22 / desembre / 2017

D’aquí pocs dies arribaran regals per totes bandes: el tió, el Pare Noel, els Reis d’Orient… Hi ha molta oferta i sembla que els més petits ho volen gairebé tot. Encara que d’entrada pot semblar difícil, podem fer una tria perquè s’ho passin bé amb tots els regals que rebran. Tenir presents alguns consells pedagògics bàsics pot facilitar la feina a Ses Majestats. És important que la canalla destini una bona estona a fer una tria pensada i que pares i mares els acompanyem oferint arguments i alternatives

Es per aquest motiu que us deixem amb tres articles (com els tres reis) que ens semblem molt adients per preparar les cartes dels Reis d’Orient.

 • El primer article va dirigit als nostres fills i filles amb 5 “Consells per escriure una bona carta als reis”.
 • El segon article “10 trucs per escriure la carta als Reis Mags” tant serveix a pares com a nens i nenes alhora d’escriure la carta.
 • El tercer article “Consells per fer la carta als Reis“ ens parla de com ajudar als nostres fills i filles a redactar la carta i ens proporciona consells bàsics per triar els regals.

ARTICLE 1: CONSELLS PER ESCRIURE UNA BONA CARTA ALS REIS

A tots ens encanta demanar, i si es tracta de regals… Encara més! Per això, a l’hora d’escriure la carta als Reis Mags, hem de tenir en compte una sèrie de consells per a tenir més possibilitats que ens portin els regals que demanem i aconseguir fer contents als Reis.

 1. No demanis moltes coses. Pensa que els Reis han d’atendre les peticions de tots els nens del món, que són moltíssims, i has de deixar alguns regals per a tots ells, no els vulguis tots per a tu! Hem de ser generosos.
 2. Escriu-la amb els teus pares. Ells han fet la carta moltes més vegades que tu i saben exactament el que volen llegir els Reis Mags, així que davant de qualsevol dubte o pregunta, ells seran els que millor et podran guiar.
 3. Sigues sincer. El moment de fer la carta als Reis no només és el moment d’escollir quins regals vols rebre, sinó que és quan has d’analitzar i pensar tot el que ha passat durant aquest últim any i veure com t’has portat realment. T’has portat bé o has fet enfadar una mica als pares? Els Reis ho saben però volen que els hi expliquis!
 4. No demanis només regals materials. Els Reis són mags, i tot i que acostumen a portar regals materials a casa dels nens, també poden intentar aprofitar els seus poders per aconseguir altres coses que també són molt valuoses, com intentar que s’acabi la guerra o que l’àvia es trobi millor.
 5. Demana alguna cosa que necessitis. Un estoig, una motxilla, o potser alguna peça de roba? No et centris només en les joguines, ja que també pots demanar moltes coses que necessites! És l’oportunitat perfecta.

Podeu consultar l’article original a: http://www.cartaalsreis.wishers.world/blog-ca/consells-per-escriure-una-bona-carta-als-reis/

ARTICLE 2: 10 TRUCS PER ESCRIURE LA CARTA ALS REIS MAGS.

Escriure la carta als Reis, no és una activitat qualsevol. Requereix molta atenció i fins i tot una certa estratègia, sobretot si volem que els Reis siguin generosos amb nosaltres. Ajudar a escriure la carta als nostres fills és sens dubte un dels plaers de les dates nadalenques. No el deixeu escapar…

Avui comparteixo amb vosaltres alguns trucs, que us asseguro que no fallen!!
Abans de començar a escriure la carta, serà una bona ajuda, xerrar amb els fills sobre la figura dels tres Reis d’Orient –explicar la història com si fos un conte-, fent-los adonar que en una sola nit els Reis han d’arribar a les cases de tots els infants del món. Això sí que és màgia!! És natural doncs que els Reis no sempre puguin dur tot el que els demanem i que alguna vegada es confonguin…, però com ens coneixen i estimen, segur que el que escullen per nosaltres, ho fan amb molta il·lusió i amb moltes ganes de sorprendre’ns i que es agradi.

Per no oblidar cap il·lusió, val la pena apuntar tot el que ens agrada i desitgem en una llibreta. No passa res si la llista és molt llarga, només que després tindrem més feina a escollir. Tanmateix, segur que no oblidem res important. Penseu que sovint amb tanta publicitat, acabem demanant coses de darrera hora i descuidem altres que feia temps que imaginàvem demanar-les. Segur que us ha passat més d’una vegada.

Ara si, arriben els trucs:

 1. Als Reis els agraden les cartes no massa llargues, perquè si veuen masses coses s’atabalen (que ja tenen una edat!!), així que val la pena triar bé!
 2. Comencem demanant aquelles joguines o aquelles coses que més desitgem, no sigui que els Reis es cansin de llegir i no arribin a allò que més il·lusió ens fa.
 3. Si els expliquem amb detall perquè allò que els hi demanem ens fa tanta il·lusió, casi segur que ens ho porten. Als Reis els agrada molt saber de nosaltres i comprendre els nostres gustos, somnis i secrets!
 4. Quan el que demanem és una cosa “molt grossa” o de gran valor, un truc és demanar-la tots els membres de la família. Per exemple, si el nostre fill gran demana una bici i tots a les nostres cartes demanem una bici per a ell, casi segur que li porten.
 5. Aquesta mena de pactes faciliten acords entre els germans, doncs fàcilment es posaran d’acord en demanar coses els uns pels altres, i ràpidament el nombre de desitjos per un mateix es rebaixen i es comparteixen amb els desitjos dels altres.
 6. Als Reis els hi encanten les cartes escrites de puny i lletra pels infants i si porten dibuixos, encara més. I als nostres fills els farà sentir-se partícips, protagonistes i responsables, perquè estarà feta per ells.
 7. Nosaltres podem ajudar mostrant-los com es redacta una carta (encapçalament, data, acomiadament…) i cuidant l’ortografia i amb la millor lletra que tinguem… Als Reis valoren les cartes ben escrites.
 8. També els hi agrada que els hi preguntem coses i ens interessem per ells.
 9. Motivar-los a demanar altres coses que no siguin només joguines per ells. Poden ser coses per la família o fins i tot per altres nens i nenes que viuen situacions o a llocs complicats perquè els Reis arribin. D’aquesta manera, la carta als reis es converteix en un excel·lent moment d’empatia que ens porti a educar en la generositat.
 10. Si nosaltres com a pares també fem la nostra carta, serem per a ells un bon model, ja que comprovaran com tampoc demanem moltes coses i ens conformem amb el que finalment ens porten els Reis.

I per últim…. sabeu que de vegades els Reis deixen a les cases cartes adreçades a tota la família, principalment als infants, on els expliquen coses, els feliciten per tot el que han crescut i après i els plantegen reptes per l’any que comencen? No ho sabíeu?? Doncs, potser aquest any teniu sort i us deixen una a casa vostre…

Podeu consultar l’article original a: https://www.immamarin.com/ca/2015/12/10-trucos-para-escribir-la-carta-a-los-reyes-magos/

ARTICLE 3: CONSELLS PER FER LA CARTA ALS REIS

Biel Pubill, mestre de secundària especialista en jocs, ha estat vinculat a l’univers de l’entreteniment des de petit: els seus pares tenien una botiga de joguines. Explica que als anys 70 es regalaven nines a les nenes de 13 anys, i que ara això és impensable. “Si comparem els catàlegs de fa deu anys amb els que es distribueixen actualment veurem que la majoria segueixen sent sexistes, cada vegada hi ha més plàstic, les joguines són més tecnològiques, estan pensades per jugar-hi sols i en espais petits”, explica Pubill. Últimament tendim a evitar el que pot suposar un perill o ens sembla un problema. “En altres països aposten perquè els nens experimentin, pots trobar kits de supervivència amb navalles de punta rodona per a nens i nenes de 8 anys. Estaria bé que els donéssim la possibilitat d’interactuar més amb l’entorn”.

La Naia (3) i el Gael (3) encara no s’han estrenat amb la carta. Fins ara les seves mares, la Sol i l’Olga, han sigut les interlocutores amb els patges reials, els han explicat els seus interessos i el que creien que els podria agradar. “Els altres anys no han entès gaire com apareixien els regals. Aquest serà el primer cop que els escriurem. Possiblement aquest Nadal, que són més grans i que a l’escola també parlaran del tió i els Reis, seran més conscients de tot plegat”, explica la Sol. Suposen que Ses Majestats seguiran amb un criteri similar al dels anys anteriors: un regal per a cadascun d’ells, un per a tots i alguna cosa perquè els bessons juguin plegats.

REGALS PERFECTES?

Oriol Ripoll, especialista en jocs, ho té clar: “Els jocs han d’assegurar que t’ho passes bé, si no, són una altra cosa. També es pot aprendre i poden ser educatius, però l’imprescindible és que entretinguin”, puntualitza. Maria Mora Garriga, mestra i gestora cultural, afegeix que les joguines, a més de satisfer els interessos de la mainada, també haurien de proporcionar estratègies per millorar el seu aprenentatge. Creu que aprendre de manera lúdica és essencial per transmetre la motivació de no estancar-se: “Observem les dificultats i mancances per decidir què poden demanar als Reis i així millorar-les i superar-les. Si cal incidir en el fet de compartir i en les relacions socials, serà millor escollir un joc de taula cooperatiu i no un de competitiu”, comenta la mestra.

Gairebé tot està inventat

Els humans sempre hem jugat, com els animals. Però el que ens diferencia dels animals no racionals és el joc raonat i evolucionat. Tenir consciència que anem a jugar i tot el que això suposa ens identifica i ens diferencia. Amb el joc ens relacionem, sabem quin és el nostre lloc en el grup, quines són les nostres habilitats i destreses. Tenim joguines que existeixen des de fa més de 4.000 anys: a les cambres funeràries dels egipcis ja hi trobem io-ios. Grecs i romans són els magatzems dels nostres jocs més tradicionals: bales, baldufes, bitlles, cèrcols, xanques, tabes (o ossets) i cordes de saltar. La diferència és que ara es comercialitzen amb uns altres materials, sobretot plàstic, i elements tecnològics.

No hi ha un regal que agradi a totes les criatures, i per això hem de tenir en compte què interessa a cadascuna. Jocs i joguines solen ser els més desitjats, però hi ha vida més enllà. Imma Marín, fundadora de Marinva i presidenta de l’Associació Internacional pel Dret dels Infants a Jugar, recomana que no fem la carta com si fos la llista de la compra.En lloc de preguntar “Què vols?”, poden somiar amb el que els fa il·lusió o els agradaria fer. Així és com apareixen activitats en família o propostes de regals per a germans, avis i tiets. Hem de recordar que podem demanar tot el que volem però que els Reis duran el que els sembli bé. SesMajestats no s’enfaden, però tenen molta feina i són grans, si han de llegir cartes llarguíssimes es cansen. Marín explica que “si s’esforcen i expliquen per què volen el que demanen és possible que els Reis els facin alguna sorpresa amb alguna cosa que no havien demanat”.

AJUDEM A FER LA CARTA

Quan Ses Majestats segueixen a ulls clucs les peticions de la mainada és possible que no encertin del tot els regals. Per això els protagonistes de la fotografia del reportatge, la Penélope i el Carlos, pares de l’Héctor (5) i el Miquel (4), els donen un cop de mà. “Ens hem adonat que si no tenen en compte l’edat recomanada de les joguines els nens acaben jugant-hi malament o no els fan cas. És com cremar cartutxos abans d’hora”, explica el Carlos. També ajuden els fills a prioritzar quan fan la carta: “Si fos per ells ho demanarien tot. Saben que els Reis són molt intel·ligents, per això escriuen el que més els agrada i els Reis fan la tria. Són els que porten el regal gros, el tió els caga llibres i algun petit detall”.

Per a Oriol Ripoll, especialista en jocs, els adults són una peça clau en la selecció. Recomana que hi hagi un procés de treball en què s’acompanyi les criatures, que es faci la reflexió prèvia de què necessiten i què els agrada, que no es quedin només amb el que han vist a la televisió o en un catàleg, que s’acostin a una botiga o a fires de jocs i joguines. Biel Pubill hi coincideix: “Abans de fer la carta estaria bé visitar fires de joc alternatiu per conèixer altres maneres de jugar, productes potser menys coneguts però ben pensats”.

Més enllà del que la publicitat ens mostra, és important que tinguem en compte l’edat de la canalla i el seu entorn, ja que no és el mateix si hi ha germans o si s’està en un medi urbà o rural. I reivindicar el fet de gaudir del joc abans del joc. “El que es fa abans de jugar i que últimament estem perdent. Anys enrere si volies tirar amb el tiragomes començaves buscant la branca, tallant-la, muntant-la… En aquest procés ja estaves experimentant. Ara ens ho trobem tot en una caixa. Hem de deixar temps i buscar espais perquè hi hagi aquest joc previ”, proposa Pubill, i hi afegeix un últim consell: “Hem de tenir en compte si tindrem temps per jugar amb els fills. A ells els encanta compartir l’experiència del joc”.

Consells bàsics

Per fer la carta:

 • Fem-la a consciència i dediquem-hi temps: afegim, esborrem i repassem les peticions.
 • Amb l’ajuda dels pares: demanem què li fa il·lusió, per què ho vol, fixem-nos en què li agrada i oferim alternatives.
 • Donem valor a tots els possibles regals: joguines, llibres, experiències, activitats culturals, objectes necessaris per a la llar, etc.

Per triar un bon regal:

 • Que connecti amb els interessos de la criatura.
 • Que produeixi experiències interessants, preferiblement compartides.
 • Obrim el ventall d’opcions. Si només vol un tipus de jocs proposem híbrids que permetin ampliar els gustos que té.
 • Tinguem en compte l’edat i l’entorn.

Per fer-ho amb nota:

 • Joguines que procurin eines i estratègies per entendre la diversitat, la solidaritat i la cooperació.

Podeu consultar l’article original a: https://criatures.ara.cat/familia/CONSELLS-CARTA-ALS-REIS_0_1921007893.html

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *