Com serà la vida dels adolescents si es fa la reforma horària als instituts?

Educar és l’equilibri entre exigència i amor
4 / desembre / 2017
La separació per nivells a l’ESO augmenta el risc d’abandonar els estudis d’alguns alumnes
11 / desembre / 2017

Fa temps que es parlar de fer una reforma horària laboral, per apropar-nos a als estàndards més europeus. Sortir abans del treball, no anar a dormir tant tard, realitzar horaris intensius a les escoles,… però com efectarien tots aquests canvis als adolescents?. Quin seria l’horari de les escoles, i especialment dels instituts? Com es reorganitzarien les hores dels àpats del dia? Es soparia més aviat? La reforma horària permetria als estudiants fer activitats després de l’institut (fer esport, teatre…)? Per què podria ser positiu aquesta reforma horària per la vida dels infants i adolescents?

En aquest article del bloc Adolescents.cat del Nació digital en trobem les respostes. No us ho perdeu !!!!!!

 

Quins són alguns dels punts claus que proposa aquesta reforma?

– Avançar les hores dels àpats (dinar i sopar abans).

– Fer horari més intensiu a la feina per poder sortir abans.

– Fer que els horaris laborals d’entrada i sortida siguin més flexibles.

– Millorar el rendiment escolar.

– Tenir més temps lliure, de descans i d’oci.

Amb aquesta reforma dels horaris, volen que la gent pugui descansar més i millor i tenir més temps lliure. Així es recuperarien les dues hores de desfasament horari que tenim en relació amb la resta del món.

– Quin seria l’horari de les escoles, i especialment dels instituts?

No hi ha un horari perfecte però sí que hi ha unes franges horàries recomanables. Apostem per a que a les 16 ja no quedi ningú a les aules fent activitat lectiva. Que quedi ben clar que no es pot ni es vol de cap manera obligar a ningú a sortir ben esmorzat de casa, a dinar a les 13 h. i a distanciar l’hora d’anar a dormir sopant a les 20 h. Però sí que podem aconseguir que per a qui vulgui fer-ho, sigui factible, viable. En aquest sentit, els horaris escolars són cabdals per impulsar-ho, ja que condicionen molt la resta d’horaris.

– En el cas que el nou horari de l’institut s’assemblés per exemple al que ja fan a països com els Estats Units, que fan jornada intensiva, els estudiants d’ESO dinarien al mateix institut?

És l’horari més comú arreu del món. Efectivament, es tracta d’incorporar el dinar en l’horari dels instituts. Hi ha estudis que demostren que dinar a les 16 i dinar a les 13 poden provocar canvis en el metabolisme.

–  Com es reorganitzarien les hores dels àpats del dia? Es soparia més aviat?

Els infants i també els adolescents haurien d’anar a dormir a les 22, per això el sopar hauria de ser a les 19-20 i així tirem avall les hores del menjar.  Es tractaria de dinar cap a les 13 i esmorzar abans de sortir de casa. Com fan els habitants arreu del planeta.

–  I els horaris de son?

En funció de l’edat i de cada persona hauríem de dormir unes hores. El que està clar és que els nostres adolescents no estan dormint les hores que toca. Es fan extraescolars fins tard o sopen tard, això endarrereix clarament l’hora d’anar a dormir. Es tracta de provocar un avançament de l’hora d’anar a dormir i la recuperació del temps de son perdut.

–  La reforma horària permetria als estudiants fer activitats després de l’institut (fer esport, teatre…)?

El nostre objectiu és compactar la jornada escolar per tal que hi hagi un avançament dels horaris de l’activitat extraescolar així com la seva finalització. A ningú se li escapa que els horaris i l’ús del temps és una font de desigualtat no només de gènere, com s’ha anat apuntat al llarg de les darreres dues dècades de recerca, sinó també de desigualtat social. Ens cal garantir que tothom pugui accedir a aquest tipus d’activitats.

– Aquesta reforma, suposo que s’aniria implementant a poc a poc als centres educatius. Com es faria aquest procés?

La reforma dels horaris educatius ja fa anys que està en marxa, amb més o menys decisions encertades. Als anys 60 l’escola finalitzava a les 19 i també hi havia classe el dissabte al matí. Coincidia amb l’horari de treball dels pares. Posteriorment va passar a acabar a les 18, després a les 17 i ara ja hi ha escoles que tanquen a les 16:30 h. Nosaltres apostem per un model que sigui més homogeni i que permeti començar l’activitat extraescolar a partir de les 16:00, de manera que a les 19-20 es pugui sopar. D’entrada apostem per un pilot en instituts arreu del territori de l’adaptació d’uns nous horaris que tinguin en compte: incorporació del dinar en franja saludable i organització de sessions de 45 minuts que permeti la redistribució de les pauses.

– Per què podria ser positiu aquesta reforma horària per la vida dels infants i adolescents?

És una qüestió de salut, també de rendiment. Volem provocar un canvi que ens permeti el benestar dels infants i joves, però també més altes cotes d’èxit escolar. Amb la reforma educativa però no serà suficient. També cal canviar altres elements: principalment els horaris laborals dels pares i mares.

Podeu llegir l’original d’aquest article a: http://www.adolescents.cat/noticia/36200/sera/vida/dels/adolescents/si/es/fa/reforma/horaria

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *