“O naveguem junts, o ens enfonsem junts”. Aprenentatge cooperatiu.

Normes i límits per infants i adolescents a l’escola i a casa (xerrada d’Eva Bach a Gironella)
19 / setembre / 2017
Contra la violència del dia 1 Octubre
3 / octubre / 2017

David Johnson, pioner de l’aprenentatge cooperatiu, va concedir una Contra de La Vanguardia molt interessant, sobre la importancia de la cooperació en l’educació. El seu titular era: “O naveguem junts, o ens enfonsem junts”. La teoria de jocs demostra que en els conflictes que divideixen una comunitat en dues meitats enfrontades si no hi ha cooperació, les dues parts surten perdent. David Johnson, torna a recordar que els sapiens dominem el planeta no per haver estat els individus més intel·ligents, sinó per haver estat els que, intel·ligentment, hem cooperat més. Els que van creure que només el millor sobreviu sense pensar en ningú més no estan aquí per demostrar-ho.

No us perdeu aquesta contra que també podeu aplicar amb els vostres fills i filles dins l’àmbit familiar.

“O NAVEGUEM JUNTS, O ENS ENFONSEM JUNTS”

Quan la indústria va aplicar el taylorisme en començar el segle XX a les fàbriques Ford…

I es van instal·lar les primeres cadenes de muntatge.

…Van pensar que l’escola moderna també havia de ser una línia de professors que introduís continguts –matemàtiques, llengua, història…– en cada alumne.

Per formar un altre operari de la cadena.

Però amb els anys les empreses van descobrir que aquest tipus de feina era menys productiva que els equips ben motivats. Van ser aquests equips els que van crear els robots que avui fan la feina que abans condemnava a la rutina els obrers d’aquelles línies.

Tots van cooperar i tots hi van guanyar.

Però, en canvi, la nostra educació encara segueix ancorada en l’antiquat model de cadena de muntatge. Cal aplicar-li el que les empreses ja han après i és que quan cooperem en equip, obtenim un resultat millor.

I si prefereixes que la teva educació sigui individualista i competitiva?

Ho va ser als EUA fins als anys 60 i el que va passar és que va arribar el moviment hippy i va predicar que s’abandonés l’escola. Després, l’URSS va llançar el primer coet a l’espai i Eisenhower, preocupat, va posar en marxa la revolució educativa americana: volia resultats en ciències i matemàtiques. I de pressa.

Com els va obtenir?

Quan van veure que aïllar els estudiants perquè competissin empitjorava els resultats, van començar a fer-los treballar en equip i les notes van millorar. Així es va forjar la NASA.

Sovint en el treball en equip només un fa la feina.

Perquè per treballar bé en equip, abans cal ­haver-ne après.

Com?

Els equips educatius no han de ser de més de quatre estudiants iguals en rang i compromesos amb l’objectiu comú, però exigint a cadascun responsabilitat per allò que aporta. Cada un ha de promoure l’èxit de l’altre, perquè també és el seu.

Doncs el que veig cada dia entre els que ens manen és justament el contrari.

Per això cal millorar l’educació, perquè no sigui sempre així! En el grup hi ha d’haver interdependència, no competitivitat, i calibrar diàriament si funciona. I corregir el que falli.

Això és molt més que fer grups.

És que quan es fan malament, no sumen, sinó que només divideixen els alumnes. Si es fan com dic, aconsegueixen resultats. A veure: quants rectangles veu en aquesta imatge?

Uf! És molt d’hora i he dormit malament.

L’important és que si ho analitza amb tres persones més, trigarà la quarta part de temps a descobrir-ho. Les empreses i les millors escoles ja se n’han adonat .

Com ho va descobrir vostè?

Vaig ser militant dels Drets Civils contra el Racisme al Sud i em vaig desesperar al veure que, encara que les escoles ja no segreguessin oficialment, els nens continuaven segregats. Em vaig fer psicòleg per descobrir per què, però ningú no sabia com posar fi al racisme.

On va trobar les respostes?

Sap per què els sapiens vam superar els neandertals, que eren més alts, més ràpids i tenien un cervell més gran?

…?

Perquè la nostra única possibilitat per sobreviure era cooperar entre nosaltres. Som aquí perquè els nostres avantpassats van cooperar. Els darwinistes socials creien que només sobrevivia el més fort, però en realitat els més forts són els que col·laboren amb altres.

I el racisme?

La llei havia canviat, però l’escola encara era racista perquè aïllava els alumnes al seu pupitre perquè competissin. La II Guerra Mundial va demostrar que un soldat blanc i un altre negre lluitant a la mateixa trinxera només sobrevivien quan un defensava l’esquena de l’altre.

Més els valia.

Tots hem de recordar que en aquesta vida o naveguem junts o ens enfonsem junts. Si fas que negres i blancs s’enfrontin als mateixos problemes dins un mateix equip, deixen de veure el color per veure el resultat.

No només és el color el que ens separa.

També els diners. Per això la desigualtat social fa més difícil el treball en equip a les escoles i per això resulta més fàcil d’aplicar als països més justos.

Per què l’educació cooperativa és millor que la competitiva?

Perquè la col·laboració dona sentit a l’aprenentatge. Si t’integres a un grup de treball, augmenta la teva atenció i dedicació, perquè: què és el que més ens interessa a les persones?

…?

Les altres persones. En equip els estudiants s’interessen més per l’aprenentatge. En canvi, en l’estudi individual competitiu descendeixen els nivells d’atenció i raonament.

Per això l’educació individualista fa triomfar estudiosos sense habilitat social?

Si haguessin treballat en equip, haurien après el mateix i a més serien millors líders i companys d’equip.

Doncs l’oposició individual continua sent el mètode de selecció de funcionaris.

I és anacrònic, perquè potser servia per a l’administració confuciana, però l’economia digital requereix justament el contrari: feina en xarxa d’equips ben connectats.

 

Podeu llegir el text original a: http://www.lavanguardia.com/lacontra/20170923/431475219420/o-naveguem-junts-o-ens-enfonsem-junts.html

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *