Com facilitar el retorn a l’escola als teus fills?

3 pilars per ser un/a educador/a Montessori o simplement un/a súper educador/A!
9 / agost / 2017
Normes i límits per infants i adolescents a l’escola i a casa (xerrada d’Eva Bach a Gironella)
19 / setembre / 2017

S’han acabat les vacances i torna l’escola. Des del Bloc del centre APSIS (http://apsis.es/ca/blog/), ens expliquen com es fa difícil deixar les vacances enrere per, de sobte, endinsar-se de nou al món de les obligacions, els deures, les matinades… Per aquest motiu, ens proposen tot un conjunt d’idees/consells per ajudar als nostres fills i filles. Us adjuntem les seves propostes:

  1. Adaptar els horaris. Generalment, les vacances alteren els ritmes i els horaris de tota la família. No obstant això, ara que torna de nou el període escolar és important que els nens reprenguin aquests horaris i comencin a adaptar-se a la nova rutina. Alguns exemples de mesures que podem aplicar són: habituar als nens a despertar-se a la mateixa hora a la qual solen despertar-se per anar al col·legi, menjar més o menys a l’hora en la qual ho fan durant la temporada escolar i no deixar que es fiquin al llit a altes hores de la matinada. Des d’ Apsis recomanem iniciar aquests canvis amb un temps d’almenys una setmana.
  1. Parlar del col·legi. Parlar en família sobre el retorn a l’escola és un bon mitjà perquè els nens comencin a ser conscients que en poc temps començaran les classes una altre cop. El més important d’aquest punt és tenir en compte que hem de parlar-los de forma optimista i positiva. En cas contrari seria totalment contraproduent. Alguns exemples de temes que es poden anar parlant amb ells poden ser: qui serà el nou tutor, si els ve de gust veure als seus amics, quines activitats extraescolars desitgen fer, etc.
  1. Tenir preparat el material. Anar preparant, folrant o ordenant els llibres d’aquest nou curs prèviament a l’inici del col·legi pot afavorir al fet que els nens comencin a prendre consciència que, encara que de moment estan de vacances, d’aquí a poc temps hauran d’esforçar-se i aplicar-se. En resum, tenir preparat el material escolar (tant els llibres com els colors, llapis, papers, etc.) pot ajudar-los a prendre consciència de la responsabilitat, el compromís i les obligacions que tindran en aquest nou curs.
  1. Acompanyar-los al col·legi el primer dia. Tot i que en moltes ocasions resulta difícil portar als nens a l’escola, afirmem que resulta molt beneficiós per a ells. Arribar al col·legi acompanyats per una de les figures més importants de les seves vides els infon valor i seguretat per començar el curs de nou i afrontar les dificultats amb energia.

Finalment, també realitzem una recomanació que pot ser aplicada a l’inici i durant tot el curs en general. Concretament, recomanem als pares que preparin plans d’oci. És important que els nens percebin que durant el curs escolar no solament han d’estudiar i fer deures, sinó que també existeixen moments de diversió, descans i despreocupació.

Aplicant els punts esmentats anteriorment podem ajudar a que el retorn a l’escola per part dels fills sigui més lleu. A més, podem contribuir al fet que el retorn a la rutina no estigui acompanyada de sentiments negatius (com a tristesa o odi per exemple) sinó per sentiments de fortalesa, optimisme i responsabilitat.

 

Podeu trobar l’article original a: http://apsis.es/ca/como-facilitar-la-vuelta-al-colegio-a-tus-hijos-2/

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *