20 idees clau per construir l’escola del Segle XXI (per Nati Bergadà)

Xerrada: com potenciar els talents dels fills/es i acompanyar-los en les dificultats?
23 / març / 2017
La base d’un cervell sa és la bondat i es pot entrenar
30 / març / 2017

Avui volem compartir un post del blog de la Nati Bergada, que us recomanem enèrgicament que consulteu i que hi torbareu articles molt interessant per llegir i reflexionar. La Nati ens proposa 20 idees clau per construir l’escola del segle XXI. Perquè sobretot, en aquest nou model educatiu l’alumne/a passa a ser el centre i que el mestre/a cedeix el protagonisme per convertir-se en un guia i acompanyant en el procés d’aprenentatge. Aquest canvi de paradigma farà possible que l’alumne/a sigui més actiu en el seu procés d’aprenentatge i canvia radicalment el sistema educatiu tal com el coneixem fins ara.

A continuació us adjuntem el text del post:

20 idees clau per construir l’escola del Segle XXI

Es evident que l’escola necessita actualitzar-se per adaptar-se als grans canvis socials del moment. Aquest canvi cada vegada es veu més clar, però per fer-lo bé cal parar, reflexionar i pensar quins passos cal seguir.

Necessitem replantejar l’educació actual i redissenyar una escola molt diferent de la que tenim actualment. No n’hi ha prou en treure els llibres de text de les nostres aules si es segueix treballant de la  mateixa manera. Treure el llibre de text per treballar amb fitxes no és canviar. Cal canviar la metodologia de base, cal capgirar tot el sistema educatiu tal com el concebem fins ara.

Aquest canvi no es farà d’un dia per l’altre, però és necessari que tots hi reflexionem i actuem per tal que puguem crear l’escola del segle XXI.

  1. L’infant és el protagonista i regula el seu propi procés d’aprenentatge.
  2. Que els infants triïn què volen aprendre en lloc de que ho facin els mestres (aprendre ha de ser un procés voluntari).
  3. Potenciar alumnes actius, creatius i reflexius en lloc de limitar-los a escoltar i obeir. Els alumnes aprenen fent, no escoltant.
  4. Concebre l’alumne/a de manera global, amb les seves emocions i sentiments, en lloc de concebre només l’alumne/a a nivell acadèmic.
  5. Canviar el rol del mestre. Que exerceixi de guia i acompanyant de l’alumne/a en els seu procés d’aprenentatge en lloc de ser un simple transmissor d’informació.
  6. Que siguin els infants els que marquin el ritme de treball en lloc d’homogeneïtzar tots els alumnes d’un grup.
  7. Basar l’aprenentatge en el treball col·laboratiu en lloc del treball individual. És molt més enriquidor.
  8. Tenir alumnes motivats i implicats en l’aprenentatge en lloc d’alumnes desmotivats. La motivació és el motor de l’educació.
  9. Potenciar l’ús de les Tic. Cal integrar les noves tecnologies de forma natural en el procés d’aprenentatge.
  10. Flexibilitzar els horaris en lloc de seqüenciar l’horari en sessions.
  11. Treballar de manera interdisciplinar (que tots els aprenentatges es relacionin) en lloc de seqüenciar els aprenentatges en assignatures.
  12. Tenir mestres engrescats, motivats i amb moltes ganes de gaudir de l’aprenentatge en lloc de mestres desanimats i pessimistes.
  13. Utilitzar l’avaluació per construir (avaluació continuada) en lloc d’avaluar únicament per tenir unes qualificacions.
  14. Lluitar per tenir un bon hàbit lector en tot el sistema educatiu en lloc de considerar la lectura com un problema. L’hàbit lector està estretament relacionat amb els resultats acadèmics.
  15. Aprendre ha de ser divertit en lloc d’un procés monòton i avorrit.
  16. Potenciar aules actives i participatives (els alumnes de manera col·laborativa resolen els problemes i treballen autònomament ) en lloc d’impartir classes magistrals (el mestra imparteix coneixement i l’alumne el rep).
  17. Treballar conjuntament escola- família en lloc de tancar l’escola a les famílies. Les famílies són els nostres aliats.
  18. Potenciar l’adquisició de coneixements a través de l’experimentació i la descoberta en lloc de limitar-nos a transmetre els coneixements.
  19. Basar l’aprenentatge en el descobriment conjunt (alumnes-mestres) observant, experimentant, provant… en lloc de fer-ho només en els llibres de text.
  20. Potenciar que voluntàriament els alumnes vulguin fer recerca i buscar informació en lloc d’avorrir-los diàriament amb deures mecànics i repetitius.

Podeu trobar el post original a: http://natibergada.cat/20-idees-clau-per-construir-lescola-del-segle-xxi?utm_campaign=esscola-nova&utm_medium=email&utm_source=acumbamail

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *