El joc: jugar no és sinònim de tenir molts jocs!!

Alguns apunts sobre l’informe PISA
16 / desembre / 2016
Recomanacions de jocs de taula per Nadal i Reis !
23 / desembre / 2016

 

ftonucci

Avui us proposem dues recomanacions molt interessants sobre un tema que serà el tema que ens ocuparà tota la setmana !

Avui us proposem dos articles que ens fan reflexionar sobre el consum de joguines i sobre que és el més important alhora de jugar i el proper dijous us proposarem algunes recomanacions de jocs per demanar als reis durant aquestes dates!!!

En primer lloc us proposem la lectura d’un article del il·lustre Francesco Tonucci, pedagog i una de les primeres espases del tema joc i infants en que podem trobar 20 frases sobre el joc que ens ajudaran a detallar que és el realment important en el joc. Entre aquestes 20 frases, nosaltres hem escollit un breu resum:

  1. Tots els aprenentatges més importants es realitzen jugant
  2. No sabem quan guanya i aprèn un nen quan juga
  3. S’haurien de tenir poques joguines però molt bones!
  4. Jugar lliurement significa sortir de casa
  5. Cal oferir als infants llocs per jugar
  6. Que els pares juguin amb els nens és perfecte si realment els pares ho volen.
  7. Els pares pensem que podem pagar amb joguines el nostre sentiment de culpabilitat per no dedicar-los més temps.
  8. Els jocs són segurs si s’utilitzen lliurement

El blocdepares és un defensor a ultrança de la filosofia Tonucci en matèria de llibertat pedagògica, de joc i de creixement personal. Per aquest motiu hem cregut molt encertat aquest petit article que hem trobat a la web dels amics de Rejuega y disfruta jugando, on trobareu molts articles interessants sobre joc!!!!!

Si voleu llegir l’article sencer, ho podeu fer en el següent enllaç:

 

Tonucci: 20 frases sobre el joc infantil per reflexionar

 

joguines

 

Per altra banda, us proposem un article molt interessant dels molts que trobem a la xarxa quan arriben aquestes dates i que tenen a veure amb la quantitat de regals que posem a la carta dels Reis Mags!!!!!

L’article l’hem trobat al Facebook, i està ubicat en una web anomenada el “Ojo del Tiempo”, un bloc molt interessant que tracta temes relacionats amb espiritualitat, salut, societat i planeta i que creiem que en altres ocasions us en compartirem algun article dels molts que publiquen i que poden relacionar-se amb blocdepares!!!!

En aquest cas, l’article s’anomena “Demasiados juguetes anestesian a los niños: la regla de los 4 regalos” i des de blocdepares creiem que el títol és molt significatiu del missatge que la quantitat no és el més important i fins i tot pot ser perjudicial sinó que el més important és la QUALITAT de les joguines i del temps compartit amb la gent del nostre entorn!

Seguidament us proposem l’objectiu de l’article a través del mateix bloc : ”

En Navidad y Reyes Magos hay una imagen que se repite en muchos hogares, al menos en los países donde los padres tienen más recursos: los niños ansiosos, al pie del árbol de Navidad, rasgando los papeles de regalos para descubrir qué hay dentro y luego pasar, frenéticamente, al próximo regalo.
 
De hecho, un estudio realizado por la consultora TNS para eBay sobre las tendencias de consumo en Navidad desveló que los españoles gastarán una media de 235 euros en regalos para estas fechas. Obviamente, los más afortunados son los niños, a quienes les destinarán un presupuesto de 151 euros. Se estima que el 80% de los niños españoles reciben cinco o más regalos durante estas fiestas y que muchos reciben 10 veces más regalos de los que necesitan.
 
Sin embargo, esta tendencia consumista que parece haberse instaurado en las últimas décadas no es beneficiosa para los niños. De hecho, hacerles demasiados regalos a los pequeños puede llegar a ser contraproducente.
En aquest sentit resumim els factors negatius del nen hiperregalat:
1. Produeix sobrestimulació: no gaudeixen en especial de cap i molts jocs acaben en un racó.
2. Perden la il·lusió: el nen pot desenvolupar apatia total a un fet en principi extraordinari.
3. Contribueixen a generar una actitud egocèntrica
4. Limiten la imaginació i la capacitat de jugar amb qualsevol cosa.
5. Desenvolupem antivalors com no esforç, supèrbia, egoïsme, etc…
Per solucionar aquest problema, la web proposa la regla dels 4 regals i que us resumim seguidament:
1. Fer un regal que puguin utilitzar, com roba, sabates o accessoris similars
2. Fer un regal relacionat amb la lectura.
3. Fer un regal que sigui molt desitjat !!
4. Fer un quart regal que sigui MOLT necessari !!!!
Des del blocdepares creiem que aquesta norma dels 4 regals és un bon estímul per canviar la dinàmica del consumisme actual i promoure valors positius !!!!!
Finalment us proposem un vídeo molt interessant que ens parla del nen hiperregalat i com evitar aquest procés !!!!

Aquesta creiem que és una entrada molt interessant i per això us convidem a compartir-la amb la gent del vostre entorn !!!

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *