Mama ! Papa! Tinc por !!!

7 pautes per dialogar amb adolescents !
24 / octubre / 2016
Menuari: S’han acabat les discussions a l’hora de sopar !!!
31 / octubre / 2016

Benvolguts lectors i lectores de blocdepares,

Continuant amb aquesta setmana  monogràfica, avui dijous us proposem el segon article relacionat amb el bloc Criatures del diari Ara i que ens parla d’un tema molt més habitual del que creiem i que són les pors “infantils” o pors dels nostres fills i filles i que generen malsons i/o trastorns del comportament dels mateixos !!!

L’article escrit per Paloma A. Uso i entrevistant a dues expertes del tema com són Montse Domènech (psicòloga i autora del llibre “la vacuna contra la por”)  i Laura Coll ( mestra d’educació infantil i experta en educació emocional) , ens parla bàsicament d’aspectes bàsics relacionats amb el tema:

  1. Tant els animals com les persones, de manera instintiva, es protegeixen del que els és desconegut”(MONTSE DOMÈNECH): genèticament, les pors no s’hereten, sinó que s’aprenen de la influència de l’entorn immediat: de si la mare té por de les aranyes, l’àvia, dels trons, etcètera”

  2. Els malsons tenen a veure amb l’estat anímic de la criatura. Ens parlen de les pors més clàssiques com la foscor o dormir sols.
  3. Que fem davant les pors? l’article ens planteja punts bàsics de comportament:No s’han de fer mai bromes pesades, ni donar ensurts sabent que aquell nen és poruc, enriure’ns d’ell ni fer-lo sentir un inútil. Seria contraproduent.  eixar l’espai necessari perquè l’infant expressi les preocupacions i les pors”. Quan la por es manifesti, és important que se’n parli: escoltar amb atenció i transmet-li confiança, tranquil·litat, afecte i seguretat. No recriminar-li que tingui por ni avergonyir-lo o riure-se’n perquè l’expressi. Hem d’entendre que, per a ell, la por és real. No se li ha de dir “Has de ser valent!”, perquè se sentirà abandonat. “Va bé explicar-li que, de vegades, nosaltres també tenim por.  (LAURA COLL)
  4. Seguidament ens proporcionen un seguit de consells pràctics per gestionar la por:

a. Dibuixar un termòmetre, graduat de l’1 al 10, que mesuri graus de por. Hem de posar exemples de situacions que

provoquin por en el nen i marcar en el termòmetre els graus de por corresponents a cada cas.

b. fer una llista de coses que facin por al nen i després separar les situacions reals (foscor, trons, gossos, separació dels

pares, mort, etc.) de les irreals (monstres, bruixes, vampirs, etc.) o buscar fotografies o fer dibuixos de les coses que

facin por i posar-les en una capsa

c.  En els contes s’identifiquen amb els personatges -prínceps, princeses, fades, monstres, animalons, etc.- que senten les

mateixes pors que ells, i adonar-se que també a ells els passa i veure com ho solucionen és una bona manera per

gestionar la por de manera sana i natural

Finalment l’article ens proporciona una sèrie de guia de les  pors més habituals segons la seva edat:

De 0 a 1 any

Els nadons no manifesten el sentiment de la por abans dels 6 mesos, quan comencen a experimentar la por de les altures, dels estranys, dels altres i de la separació de la figura de més vinculació (la mare). El nadó plora davant d’estímuls desconeguts, estranys, sorolls forts, davant la separació, etc.

De 2 a 4 anys

Aquí és on s’inicia l’evolució de les pors. Entren en escena altres estímuls, com la por dels animals, de fer-se mal, de la foscor, de les persones disfressades, de sorolls forts, etc.

De 4 a 6 anys

Hi ha por de la foscor, d’éssers imaginaris (monstres i fantasmes), d’algun personatge del cinema o la televisió, d’estar sol, d’animals, d’elements de la natura com els trons… De 6 a 9 anys Els nens i nenes comencen a tenir la capacitat de diferenciar les representacions internes de la realitat objectiva. Les pors seran més realistes i específiques, desapareixeran els temors d’éssers imaginaris o del món fantàstic. Tenen temors més significatius, com la por del mal físic, de la mort i del ridícul per l’absència d’habilitats escolars i esportives.

De 9 a 12 anys

Apareixen la por dels incendis, de contreure malalties, del divorci dels pares, del fracàs escolar…

Desde blocdepares us aconsellem que llegiu l’article sencer ja que nosaltres només us hem fet un breu resum !

Val la pena que dediquem 10 minuts a llegir sobre un tema que ens pot tocar de molt a prop. si ho voleu fer, cliqueu el següent enllaç:

Mama ! Papa ! Tinc POR !!!

Gràcies!!!

 

 

 

 

 

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *