Sexting, una realitat dels nostres adolescents !

Els perills de la Sobreprotecció!!!
8 / març / 2016
Construir temps de qualitat és possible!
14 / març / 2016

ilustracion-sexting-es-halfAvui us proposem que visiteu un bloc que hem descobert a través de facebook i que ens parla amb molt detall sobre una pràctica més utilitzada del que creiem i que ens pot tocar de molt a prop sense voler. Estem parlant del Sexting, que es defineix com “El sexting consiste en el envío de contenidos de tipo sexual (principalmente fotografías y/o vídeos) producidos generalmente por el propio remitente, a otras personas por medio de teléfonos móviles.”

Des del blocdepares creiem que és un tema a tractar amb els adolescents que tingueu al voltant i que entreu tots junts a la web www.Sexting.es  de l’associació Pantallas Amigas on trobareu tota la informació sobre les conseqüències desagradables de fer sexting i tots els consells  per estalviar-vos situacions que poden portar a extrems molt traumàtics. Pantallas Amigas és una associació dedicada al ús segur i saludable de Internet i altres TIC per part d’infants i adolescents

Nosaltres hem fet un breu resum de tot el contingut de la web atenent en primer lloc a quines actituds cal tenir sobre el tema i en segon lloc consells per no caure en aquesta pràctica!

Pel que fa a les actituds bàsiques per afrontar el tema, es resumeixen en 3:

1.No produeixis Sexting: es a dir, no gravis ni emetis imatges pròpies o alienes que puguins ser motiu de sexting. Mai saps a qui arribaran encara que et sembli que està controlat.

2. No transmetis Sexting: no siguis col·laborador quan t’arribi algunes imatges i/o vídeos i denuncia aquesta pràctica.

3. No provoquis el Sexting: no tinguis actituds provocadores que puguin ser susceptibles de Sexting. Fer el tonto davant de la gent pot portar a que acabis a la pantalla de molta gent del teu voltant.

CONSELLS A PARES I MARES SOBRE LA PRÀCTICA DEL SEXTING.

1. No neguis el problema i pren mesures. Als teus fills també els afecta. Reconeix que la combinació de la tecnologia amb les hormones adolescents pot resultar explosiva. Si els teus fills surten (o volen sortir amb algú) reconeix que podrà haver sexe d’una o altra manera en aquesta relació i de tenir una càmera al mòbil és molt temptador en aquest context. És el teu deure com a mare o pare informar-te sobre les implicacions d’això i actuar per protegir els teus fills, del que els puguin fer els altres però també del que puguin fer ells mateixos en la seva inconsciència.
2.Parla amb els teus fills. Edúca’ls també sobre el sexting. Has de parlar amb ells sobre la seva activitat a Internet i amb els seus mòbils de la mateixa manera que necessites parlar amb ells sobre el sexe en general i sobre les seves relacions. Fes-los comprendre que les fotos i missatges que s’envien per mitjà dels seus mòbils no són en realitat anònims ni privats. I que entenguin que altres poden reenviar sense el seu consentiment. Menciónales el mal que els pot fer a llarg termini que determinades persones trobin aquestes fotos a la Xarxa (professors, empreses, nuvis … i per descomptat també pederastes). Edúcales sobre els perills que ocasionen certes pràctiques, compta ls exemples reals i insísteles periòdicament perquè als adolescents els sol costar comprendre el veritable abast de les coses que fan. Mantingues sempre obert un diàleg sobre el tema i comenta nous casos que arribin a les teves orelles, i intenta que ells també t’expliquin els que es cometen entre els seus amics ia l’escola.
3.Assabenta’t de amb qui es comuniquen. Amb qui parlen al ciberespai? A qui envien i de qui reben missatges i trucades en els seus mòbils? Qui són els seus amics en les xarxes socials en línia? Supervisar la seva cibercomunicación no converteix una mare o un pare a tafaners: és part de la nostra responsabilitat envers ells.
4.Revisa la seva presència a la Xarxa. Posa alarmes en els cercadors amb el seu nom i el seu nick, vigila els seus perfils a les xarxes socials online (Tuenti, Facebook, Myspace, YouTube, Twitter, Habbo, Hi5, Bebo, Orkut, Flickr, Sonico, canal Latino, Fotolog … però també altres habitualment més provocatives com Metroflog, Sexyono, Votamicuerpo, Sexyflog, MissCara, Meadd, Flodeo, etc.). En aquest tipus de fotologs sovint es deixen de manera temerària dades de contacte que augmenten els riscos inherents al sexting. Si estan a la vista de tothom per què no hauries veure’ls tu també, que a més ets el seu pare / mare? Parla amb ells sobre el que posen com a públic i el que mantenen privat i estigues / mantén informats sobre els problemes de seguretat que sorgeixen en aquest tipus de comunitats virtuals i del risc que algú associï les seves fotos amb aquests perfils socials.
5.Realment els fa bé el mòbil? Realment ho necessiten? Posa-un límit d’ús. Un informe científic independent encarregat pel govern britànic advertia ja en 2000 que les conseqüències de les ones produïdes pels telèfons mòbils afecten especialment els cervells encara en desenvolupament dels infants i adolescents i que les conseqüències a llarg termini podrien ser greus. Per precaució aconsellava que els menors només facin servir els mòbils per a situacions d’emergència. El mòbil no és una joguina: és un potent generador de microones que els nostres fills fan servir durant hores a molt pocs mil·límetres del seu cervell i els efectes a llarg termini sobre la salut encara no són coneguts, encara que un nou estudi internacional sembla confirmar la relació amb el càncer. Al maig de 2011 el Consell d’Europa va emetre una resolució en què urgeix a les administracions públiques a aplicar el Principi de Precaució i la protecció de la salut pública, recomanant informar els més joves sobre les conseqüències de l’ús indiscriminat dels telèfons mòbils i altres dispositius emissors de microones. L’organització insta els governs a “adoptar totes les mesures raonables per reduir l’exposició als camps electromagnètics, especialment a les radiofreqüències emeses pels telèfons mòbils, i en especial l’exposició dels nens i joves que pel que sembla corren el major risc de tumors del cap “. També adverteix dels riscos d’altres tecnologies com els telèfons fixos sense fil DECT, les connexions Wi-Fi, WiMax i WILAN. Per tant, com menys es facin servir, menys risc; i com més allunyat estigui el telèfon del cap (mans lliures, p.ex.), menor radiació arribarà al cervell. El usar-lo quan hi ha poca cobertura també implica major risc, en obligar al terminal a emetre amb més potència. Per descomptat, un SMS implica menor radiació que una conversa, perquè no s’aplica el telèfon a l’orella ni s’emeten durant més que uns breus segons.
6.Realment necessiten enviar missatges multimèdia? I ¿només de text? Necessiten càmera en el seu mòbil? En general comptar amb la capacitat de manar SMSs (i especialment MMSS) en el seu mòbil no és necessària per a un / a nen / a, encara que cal tenir en compte que quan entren en l’adolescència pot formar part de la seva manera de relacionar-se amb el seu grup d’amics i per tant cal sospesar els pros i contres que facin servir SMS, MMS o tots dos sistemes, així com quines alternatives de comunicació poden tenir disponibles que siguin més segures. Considera la possibilitat, en funció de la seva edat, de bloquejar-la funció d’enviament dels SMS, dels MMSS o, opcionalment, de no deixar-los tenir un mòbil que les inclogui. I si els permets enviar aquest tipus de mensaes, hauries de poder revisárselos en qualsevol moment (has de conèixer el PIN dels seus telèfons) … encara que tingues en compte que els poden esborrar molt fàcilment o passar-los a l’ordinador.
7.Tu poses les normes: també online. De la mateixa manera que els poses hora per arribar a casa o sobre altres aspectes, també els has de deixar clar què és el que admets que facin a la Xarxa i amb els seus mòbils. I Recorda-de tant en tant.
8.Que comptin amb tu. … I si alguna cosa falla o algú els molesta o la seva informació acaba on no deu, que sàpiguen que estaràs aquí per ajudar-los, i que no tinguin por explicar-te qualsevol problema línia o amb els seus mòbils. Vés amb compte que no se sentin avergonyits per tu ni humiliats.
9.Informa’t sobre riscos associats. El ciberassetjament, el ciberbullying i el grooming són problemes en ocasions associats o derivats del sexting. Informa’t també sobre ells. I aconsella als teus fills que estiguin al corrent sobre les repercussions legals dels seus actes, p.ex. mitjançant la nostra guia e-Legals.

Nota: aquesta informació ha estat extreta en la web de www.Sexting.es. Per qualsevol consulta us recomanem que visiteu la web !!!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *