Els perills de la Sobreprotecció!!!

I si no ens queixem durant un mes?
8 / març / 2016
Sexting, una realitat dels nostres adolescents !
9 / març / 2016

Avui us proposem una entrada molt recent que va ser publicada al diari Ara ( en el seu dossier Ara Criatures) del passat 5 de març i que potser no és una novetat però sí un recordatori d’un dels aspectes més bàsics de l’educació dels nostres infants: l’autonomia i el creixement personal ! Ho hem combinat amb un vídeo del programa els matins de tv3 que també ens parla del mateix concepte!

 

Concretament l’article del diari Ara ens parla bàsicament del concepteHIPERPATERNITAT i ens reflexiona sobre les conseqüències negatives d’aquest model que hem importat de EEUU i que cada vegada està més estès a la nostra societat “perfecte”

Com diu l’article, si sou dels que quan aneu a buscar els vostres fills el primer que feu és carregar amb la seva motxilla ( si pesa molt la podeu reduir de pes però no portar del tot) o mentre sou al parc jugant li aguanteu l’entrepà perquè mengi és possible que us hagueu apuntat al carro de la hiperpaternitat !

Estem parlant del concepte: Vetllem excessivament pels interessos dels nostres fills i filles fins al punt de no deixar-los autonomia suficient per ser ells mateixos!

Hem passat de l’època en que els infants jugaven al carrer durant hores sense cap adult controlant, a ocupar-los amb moltes extraescolars amb la vida super organitzada o a ser infants hiperregalats, es a dir, infants amb molts regals impossibles d’assumir fins al fenòmen que coneixem com hiperpaternitat que es refereix al fet de posar els infants en una vitrina perquè no els passi res i estiguin protegits de tot !!!

La periodista Eva Millet ha publicat un llibre relacionat amb el tema  titulat “Hiperpaternidad, del modelo mueble al modelo altar de Plataforma editorial”. ¡En el llibre desenvolupa amb detall tot el que envolta a aquesta actitud sobreproteccionista, en la que “els fills es converteixen en una mena d’obsessió en la qual invertir grans quantitats de diners i de diners”.

També destaca que estem en una societat en que tot ha de ser perfecte, en el que ningú es pot equivocar perquè no està ben vist i en el que protegim els nostres infants davant les situacions que aparentment els poden perjudicar.

Eva Millet destaca diferents tipus de pares dins l’estatus de sobreprotecció:

  1. Pares helicòpter: Aquells que sobrevolen sempre la vida dels seus fills.
  2. Pares piconadora: aquells que aplanen el camí perquè els fills no s’hagin d’enfrontar a cap obstacle.
  3. Pares guardaespatlles: aquells que vigilen que ningú critiqui el seu fill
  4. Pares Manàger: aquells que sempre estan pensant que el seu fill o filla és una número 1.

Finalment Eva Millet, en el seu bloc www.educa2.info recomana que els pares i mares ens relaxem, deixem de tenir-ho tot planificat i busquem tempsnomés per estar amb la família.

Això és el que s’anomena Underparenting, i que es pot començar a practicar amb un gest tant senzill com deixar carregar les motxilles dels infants a la sortida de l’escola ( amb el pes adequat) i no anticipar-nos a problemes que encara no existeixen!

A blocdepares ens agrada proposar la búsqueda de l’equilibri en el món de l’educació. Equilibri significa en aquest cas el punt mig entre protecció i autonomia sense ofegar cap infant però sense deixar-lo a “l’intempèrie”. Sempre ens agrada parlar de que tot el que fem, ho fem per l’amor que tenim per a ells!!!

Per aquest motiu us recomanem que llegiu atentament aquest article que hem trobat molt interessant ja que hi ha conseqüències molt negatives de la sobreprotecció com:

  1. Baixa tolerància a la frustració
  2. Poca autonima i poc espavilats
  3. Aparicions de pors i fòbies

Si el voleu llegir, ho podeu fer clicant el següent enllaç:

Els perills de la hiperpaternitat

Finalment us convidem a veure un vídeo de 30 minuts de durada i que hem trobat al programa dels matins de tv3 del passat 4 de febrer on la Eva Millet i altres educadors/es ens parlen del tema!!!

http://www.ccma.cat/video/embed/5582199

Entre tots segur que trobem l’equilibri !!!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *