Decàleg per afrontar els exàmens i estudiar

Coses que SI has de dir i coses que NO has de dir als teus fills/es.
2 / febrer / 2015
10 Raons per jugar tots els dies amb els teus fills i/o filles !!!
6 / febrer / 2015

decaleg per estudiarAvui us proposem la lectura d’un article aparegut al diari Ara titulat: Decàleg per afrontar els exàmens i estudiar. I que ens proposa 10 claus per superar els exàmens. No us perdeu la seva lectura, que ens dóna pistes per ajudars als nostres fills i filles en l’hàbit d’estudiar.

Amb la represa del curs després de les festes de Nadal, i amb la vista posada en poder resoldre de la millor manera possible la segona part del curs escolar i els temuts exàmens,  Silvia Àlaba Sord, Psicòloga i Directora de l’àrea infantil del Centre de Psicologia Àlaba Reyes, experta en Logopèdia i pedagogia i que, a més, acaba de publicar el seu llibre “Volem fills feliços”, explica com es pot ajudar la canalla a fer front a controls i exàmens.

Les claus, segons la psicòloga són:

1. Motivació
L’ideal és que els nens estiguin motivats per si mateixos a aprendre i a estudiar, però això no sempre és possible. Per això, els seus pares ho han de fixar com una prioritat i ensenyar-los que, després de realitzar les tasques escolars, serà quan podran gaudir de la seva estona d’oci fent l’activitat que més els agradi.

2. Estudi i diversió
Encara que aprendre jugant és sempre més fàcil, és necessari que entenguin la importància de l’esforç diari i que vagin adquirint una rutina de treball i d’estudi, per això separar el moment d’estudi del temps de jocs és imprescindible.

3. Ajuda dels pares
Encara que moltes vegades els progenitors senten l’obligació d’ajudar-los sempre amb les tasques del col·legi, això és un error. “És important treballar l’autonomia dels nens”, diu la psicòloga. Els deures són la seva responsabilitat i han de fer-los ells sols. Els pares podran ajudar-los després a resoldre els dubtes que els hagin sorgit. “A més, diu Àlaba Sord, si els nens veuen que els pares assumeixen la responsabilitat de fer els deures, perquè l’han d’assumir ells?”

4. Crear un entorn ideal
Segons la psicòloga hi ha cinc factors indispensables per aconseguir-ho. Utilitzar un lloc fix, que es posin sempre a la mateixa hora, que sobre la taula solament hi hagi el llibre de la matèria que han d’estudiar i l’estoig. Res d’ordinadors, mòbils o joguines, que la televisió estigui apagada i, finalment, que adoptin una postura correcta, evitant estar estirat o al sofà.

5. Quantes hores són les adequades?
Quan els nens són més petits l’important és treballar l’hàbit, per la qual cosa n0 hi hauria prou amb entre 20 i 25 minuts diaris. Segons van creixent, aquest temps anirà augmentant depenent dels deures i exàmens, per la qual cosa els pares han d’estar-ne pendents.

6. Sí o no a les activitats extraescolars?
Quan arriba setembre, un dels dilemes als quals s’enfronten els pares és a quines activitats extraescolars apuntar als nens. Segons Àlaba Sord, abans de triar entre l’àmplia oferta que existeix, els pares han de fer-se una sèrie de preguntes abans d’apuntar-los. ¿Es tracta de perllongar una hora més la jornada perquè no arriben a buscar-los al col·le abans? ¿Volen que practiqui algun esport o en canvi prefereixen que aprengui algun idioma? ¿La idea és simplement que el nen gaudeixi? En qualsevol cas, la psicòloga diu: “Està bé que els nens practiquin activitats extraescolars, però també han de tenir temps lliure, a fi que aprenguin a gestionar-lo, a jugar sols o amb els seus germans i també a avorrir-se”

7. Conèixer els seus punts forts i tenir en compte les seves debilitats
La psicòloga Silvia Àlaba ho té clar. “Moltes vegades ni tan sols quan som adults sabem diferenciar-los, per la qual cosa és complicat”. Defensa que el més important és observar als nostres fills, mitigar els seus defectes i potenciar les seves virtuts. També ajuda plantejar-los petits reptes que puguin aconseguir i ajustar el nivell d’exigència que, en molts casos, és major del que el nen pot fer.

8. I si porten males notes?
Per a Silvia Àlaba és imprescindible fer una valoració sobre si hi ha una dificultat específica d’aprenentatge per poder solucionar-la. També és important lligar sempre aquest resultat a l’esforç. “Si el nen treu una mala nota però s’ha esforçat, no passa res. Serà diferent si suspèn per no haver-ho fet”.

9. Sobre els càstigs?
De la mateixa manera, han d’anar lligats a l’esforç. Si el nen no s’ha esforçat a l’hora d’estudiar, se ‘l pot castigar fent-li que perdi determinats privilegis: jugar amb la videoconsola, veure la tele o enviar-se missatges pel mòbil amb els seus amics, per fer-li entendre que per tenir tots aquests privilegis, és necessari que estudiï i s’esforci.

10. Bons consells
Perquè l’època d’exàmens no acabi per convertir-se en un moment d’estrès per als fills i, per extensió, per a tota la família, la psicòloga dóna quatre últims consells:
– Ajudar al teu fill a confiar en si mateix. Si ja ha aprovat altres exàmens difícils, podrà amb els següents.

– És de vital importància que aprengui a pensar en positiu. ‘Jo puc’, ‘ho faré bé’, són frases que pot repetir per ajudar-se i donar-se ànim.

– La respiració és molt important. Pots ensenyar-li a respirar profundament i a expirar lentament l’aire fins que noti que els seus pulmons es buiden. Això l’ajudarà a relaxar-se.

– Petits glops d’aigua durant l’examen poden ajudar a mantenir la concentració i a reduir el nivell d’ansietat, així que, que no s’oblidin d’emportar-se la seva ampolla!

Podeu trobar el text original a: Decàleg per afrontar els exàmens i estudiar.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *