L'educació a Catalunya vista per un periodista!

CLAUS PER MILLORAR L'AUTOESTIMA DELS NOSTRES FILLS I FILLES
22 / gener / 2015
Cinc aprenentatges que tot alumne hauria d'aprendre a l'escola
28 / gener / 2015

MANEL ALIAS

Avui us proposem que reflexionem sobre algunes de les conclusions que el periodista i proper corresponsal a Moscou de TV3 Manel Alias ens va mostrar en una xerrada que el passat dimarts dia 20 de gener va realitzar a l’escola Xarxa de Berga.

El títol de la xerrada era Periodisme i Educació, i el que ens va proposar en Manel és una sèrie d’ímputs i observacions sobre una de les preguntes que més ens fem els pares i mares de Catalunya: perquè no copiem els sistema educatius dels països top de l’informe PISA?

En el marc de la xerrada, nosaltres hem aprofitat per resumir algunes de les conclusions que varem extreure de la xerrada en base a fragments de dos vídeos que el mateix ponent ens va recomanar i que seguidament us n’adjuntarem el vincle !

Alguns apunts i conclusions són:

1.L’informe PISA: En base a l’informe Pisa, podem parlar dels països asiàtics com a top de la classificació, però quan parlem de “copiar”, serem capaços de portar els nostres infants 15 o 16 hores a classe com fan a Corea?

2.És tant simple com copiar? Un altre aspecte que es va comentar és que l’informe PISA no deixa de ser una prova que intenta igualar sistemes educatius amb entorns i cultures diferents i que es tracta d’un estudi quantitatiu mentre que la variable qualitativa es deixa de banda. Potser no és millor intentar millorar el nostre sistema educatiu “copiant” petits aspectes i veient si s’adapten al nostres sistema sòcio-econòmic? En Manel va concloure en aquest sentit que és molt millor establir una llei educativa transversal que no vagi canviant cada vegada que canviem de partit polític que s’instal•la en el Govern i que els canvis constants de lleis en matèria educativa acaba marejant a tots els membres educadors, els de dins l’escola i els de fora.

3. Que afecta a l’aprenentatge ?En el marc de l’educació d’un infant hi afecta moltes variables a part del temps que es passen a l’escola, que encara que ens sembli impossible és el 15% del temps total de l’infant. Per tant, existeix molt més temps que no pertany a l’escola on podem educar el nostre fill o filla a estar motivat per aprendre. En aquest sentit, variables com el nombre de llibres que hi ha a casa, recursos sòcio-econòmics, motivació dels pares i mares, estabilitat familiar i altres són aspectes que ajuden a l’aprenentatge!!

4.Altres experiències: En un dels vídeos que va emetre, l’anomenat Notes d’Educació emès pel programa 30 minuts el 17.04.2011 vàrem podem veure l’experiència de la Marta, una alumna que feia l’Erasmus a Finlàndia i que va passar un temps en aquest país per “tastar” les excel•lències d’un dels països punters en aquest aspecte. Durant el vídeo, ella és conscient que estem molt lluny en aspectes tant importants com l’idioma, bàsic per l’aprenentatge i la inclusió dels nostres alumnes en el món global. També hi vàrem veure un aspecte molt important i és que en aquest país a part de demanar l’exigència alhora d’estudiar per ser professor, també es demana motivació i exigència per estar al dia, per renovar-se pedagògicament aprofitant l’experiència dels mateixos docents. La Marta, ara mestra a l’escola Vedruna de Berga, ens explica els aspectes més destacats del sistema finès i per això us convidem a que cliqueu en el següent enllaç per veure el capítol sencer on podreu contrastar el sistema educatiu a EEUU i a Finlàndia.

NOTES D’EDUCACIÓ A 30 MINUTS

5.Evolució del nostre sistema educatiu ? En darrer lloc, en Manel ens va passar un fragment de l’entrevista que ell mateix va realitzar a tota una institució del món educatiu, Francesco Tonucci (emesa a TV3 el passat) 19.10.2013 i on entre altres aspectes, aquest pedagog italià reflexiona sobre el paper de l’escola i la recerca cap a una escola que treballi per motivació de l’alumne i no tant per currículum i classes tancades. En aquest cas la seva filosofia mostra un camí on l’escola entesa com a simple transmissor de currículum a través de llibres ha de canviar per ensenyar a través de l’experimentació i l’observació del propi alumne!!!.

Si voleu veure l’entrevista a FRATO, ho podeu fer clicant el següent enllaç:

ENTREVISTA A FRANCESCO TONUCCI

Aquestes són algunes de les conclusions extretes per nosaltres d’una xerrada que va ser molt interessant i on en Manel ens va poder explicar aspectes d’altres llocs que desconeixem i que ens demostren que el nostre sistema educatiu té el seu propi camí i que tot i que evidentment hem d’aprendre dels altres i valorar el que fan altres països, nosaltres a Catalunya no estem tant malament i que potser escoltant reflexions com la de FRATO podem trobar com millorar l’aprenentatge dels nostres alumnes !!!!!

Esperem que us agradin els vídeos perquè val la pena veure’ls!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *