Molts de nosaltres hem sentit a parlar del sistema educatiu Montessori, de tots els avantatges que comporta en el creixement personal dels infants, però realment coneixem aquest sistema? Avui us proposem endinsar-nos una miqueta en com poder aplicar aquests principis de l’escola Montessori a casa. Per aquest motiu, us proposem 10 principis Montessori per fer a casa:
1.- Has de “SEGUIR” al nen/a. Aquest és el principi més important de tots i s’ha de seguir a qualsevol edat. S’ha de respectar l’interès i la necessitat de cadascun dels nostres fills/es.
2.- Dóna al teu fill/a la llibertat d’explorar en espais tancats i oberts per igual, sempre i quan siguin segurs i utilitzi aquesta llibertat de manera positiva.
3.- Dóna al teu fill/a l’oportunitat d’utilitzar les mans tan com sigui possible. Els infants han d’estar exposats a totes les experiències concretes que tinguin a veure amb la utilització de les seves mans perquè així desprès puguin aconseguir l’abstracció de conceptes.
4.- Promou tot tipus d’exercicis de vida pràctica i sensorial. Aquests exercicis promouen la seva independència, coordinació, concentració i ordre. A més a més, aquests exercicis són una preparació indirecta per altres àrees d’aprenentatge com les matemàtiques i el llenguatge.
5.- Tingues eines i materials de la seva grandària a la mà en calaixos i prestatges de fàcil accés, això promou la repetició d’exercicis.
6.- No interrompis els seus cicles de treball (o de joc). Dóna-li l’oportunitat d’anar construint períodes de concentració cada vegada més llargs.
7.- Evita els premis i els càstigs. Dóna-li l’oportunitat de reconèixer el seu propi esforç i sentir satisfacció després d’aconseguir la seva tasca.
8.- Ensenya-li com fer les coses. Quan no sàpiga com utilitzar alguna cosa, fes-li una demostració amb seqüència de passos. Que els teus moviments siguin lents i precisos.
9.- Que l’ambient que l’envolti sigui ordenat i atractiu. L’ordre extern promou l’ordre intern i la intel·ligència.
10.- Quan li ofereixis una nova activitat, revisa que aïlli una sola dificultat ( si es tracta de classificar colors, que només sigui aquesta qualitat. No incloguis qualitats com la grandària i la forma en el mateix exercici). Quan es tracti d’una sola dificultat, l’errada serà tant evident que el nen la detectarà ell sol.
Per més informació podeu visitar: http://www.montessoriqro.com