Kono: un joc de tauler tradicional que dona molt joc!!!!!

Saber escoltar segons Muriel Casals!!!
27 / gener / 2014
Xerrada sobre l'autoestima a l'Escola Vedruna-Berga
30 / gener / 2014
Kono

Kono

Avui us proposem una entrada de joc que ens ha facilitat la  Queralt, gran col·laboradora del nostre bloc, i que ens parla en una web especialista del món científic “Cuaderno de Cultura Científica. Cátedra de Cultura Científica de la UPV/EHU” (culturacientifica.com) sobre un joc tradicional que normalment no està entre els més coneguts però que nosaltres creiem que és molt interessant tant des del punt de vista del propi joc, com des del punt de vista del que aporta i sobretot de les aplicacions que podem fer amb el joc

Avui doncs us proposem el joc KONO, un joc que sembla ser que té un origen coreà, i que sembla ser que ja s’hi jugava en la cultura medieval. Nosaltres us proposem directament l’explicació de la mateixa web sobre el joc:

El Kono “de un campo de cuatro” (también llamado Nei-pat-ko-no) es un sencillo juego de estrategia de origen coreano que está descrito en el libro que el etnógrafo norteamericano Stewart Culin publica a finales del siglo XIX sobre juegos coreanos, Korean Games, with Notes on the Corresponding Games of China and Japan, (University of Pennsylvania, 1895) y recogido más recientemente en el libro Board and Table Games from Many Civilizations (Dover Publications, 1979), del conocido escritor de libros sobre juegos de tablero Robert Charles Bell. Su origen parece ser desconocido, aunque la escritora Sally Wilkins lo recoge en su libro sobre juegos medievales (Sports and Games of Medieval Cultures, Greenwood Press, 2002) “

Pel que fa al funcionament del joc, és molt senzill:

(font: http://www.xtec.cat/~rbernau1/tauler/kono.htm)

Les fitxes es mouen seguint les línies i es permet la captura saltant pel damunt d’una altra fitxa pròpia i caient damunt de la contrària, que és eliminada del tauler. Guanya qui elimina o immobilitza les peces del contrincant.

Seguidament us fem arribar l’enllaç ( del mateix article de Cuaderno de cultura científica) perquè pugueu aprendre com es juga al KONO, joc de captures de fitxes que permet partides curtes i que és molt senzill en les normes de joc cosa que permet que hi puguem jugar des de ben petits!!!!

Com juguem al Kono?

De ben segur que el podeu aprofitar per jugar a estonetes a l’escola o a casa!!!!!

I recordeu que jugar ens fa més feliços!!!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *