Una mà de contes!!!! Les matemàtiques a través dels contes!

8 claus fer ser feliços!!!!!
22 / febrer / 2013
Massa diàleg ens pot fer perdre l’autoritat?
27 / febrer / 2013
Contes i matemàtiques

Contes i matemàtiques

Avui us proposem una entrada simplement espectacular que ens ha recomanat la nostra col·laboradora Queralt i que ens relaciona una eina pedagògica com els contes amb conceptes matemàtics!!!!!

La Queralt ens proporciona una pàgina de la web “una mà de contes” on podreu veure, viure i llegir tot un seguit de contes que poden ser escoltats i vistos sense cap intenció o amb una intenció pedagògica darrera de cada conte que és el treball d’un concepte matemàtic.

Si consulteu la web veureu que tot està molt ben explicat, detallat i que podeu trobar el conte en format vídeo o en format pdf per si preferiu llegir-lo!!! Els vídeos no superen els 10 minuts i són contes molt interessants, divertits i molt ben treballats. A sota de cada vídeo podreu veure quin concepte matemàtic es treballa amb el conte i podreu clicar un adjunt que us amplia el tema per treballar!!!!

Si teniu ganes d’entrar a la web, ho podeu fer clicant el següent enllaç:

Una mà de Contes: contes matemàtics

Nosaltres us proposem l’explicació dels mateixos autors del que pretenen:

“T’hi has fixat, com s’assemblen la paraula comptar i la paraula contar? Comptem números: 1,2,3,4…,i contem contes: Hi havia una vegada… Totes dues paraules serveixen per ordenar coses.

Quan comptem, ordenem quantitats (5,6,7,8…), i quan contem un conte, posem en ordre les aventures i les coses que passen als protagonistes del conte. Per exemple, a la Caputxeta: en primer lloc la seva mare l’envia a casa de la iaia, en segon lloc es troba amb el llop, en tercer lloc resulta que el llop arriba abans que ella a casa de la iaia…, i així, successivament, fins a comptar totes les coses que li passen a la Caputxeta o, si ho prefereixes, fins a contar tota la història. Has vist que fàcil que és jugar amb els contes i les matemàtiques!! Prova de cambiar l’ordre dels números o de les escenes de la Caputxeta, ja veuras quin riure que fa!

I com que, a més de fàcil, és molt divertit, aquest any hem produït cinc nous capítols d’Una mà de contes inspirats en les matemàtiques. I per fer-los vam trucar a la Mercè Framis, una contista filòsofa i artista del teatre d’ombres i a la Olga Olveira, al Joan Saura, un mag capaç de convertir nombres en música, i al Lluís Arcarazo, un guionista de pel·lícula. Tots ells i l’equip del programa vam anar després al CESIRE/CREAMAT, un lloc on saben molt d’ensenyar matemàtiques, i, juntament amb el seu fantàstic equip d’especialistes, l’Anton Aubanell, la Montse Torra, el Joan Jareño, el Jorge Sánchez i la Carme Aymerich, ens vam posar a treballar i vam seleccionar cinc històries: El petit Inuit, Mentre es refreda el pastís, La fàbrica de rellotges, La caravana de la Júlia i El rei i el savi.

En totes aquestes històries, els personatges han de resoldre problemes, com per exemple: Quantes persones caben en una casa? En quantes parts podem dividir un pastís? Com de gros ha de ser un peix perquè faci una bona sopa? En fi, aquest tipus de problemes quotidians que tots ens plantegem alguna vegada. Però això no és tot. Resulta que aquests savis dels nombres que ens van ajudar a buscar les històries no solament ja coneixien el programa abans que els anéssim a veure amb tot l’equip, sinó que, a més, ja utilitzaven els contes d’Una mà de contes per ensenyar matemàtiques als nens, i sense que nosaltres ho sabéssim! I així la Carme Aymerich ha fet un treball magnífic: ha ordenat una bona part de la col·lecció de contes del programa des del punt de vista de les matemàtiques.

Així que, si vols divertir-te contant i comptant, aquí tens tota una col·lecció d’històries sobre la manera de plantejar un problema, de comparar i relacionar coses, de mesurar el temps o l’espai, etc.”

Esperem que aquests contes tinguin molt de suc per explorar les matemàtiques des de un altre punt de vista!!!!!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *