L’escola del demà segons Francesco Tonucci

Adeu al Museu de Joguines de Verdú!!!
26 / novembre / 2012
Classes de reforç: com i quan?
30 / novembre / 2012

Avui us proposem el visionat d’una conferència realitzada per Francesco Tonucci on reflexiona sobre l’escola pel demà. Des del bloc de pares, creiem molt important que els pares i mares pensem en quina escola estan els nostres fills i filles, però també, quina escola deixarem als que venen al darrera. Entre tots hem de posar el nostre granet de sorra per deixar un món millor a les futures generacions.

Les reflexions de Tonucci, i del seu pseudònim “FRATO” són sempre molt interessant d’escoltar en el món de l’educació.

Per aquells que potser no conèixeu Francesco Tonucci (Itàlia, 1954) és un pedagog italià especialitzat en educació infantil. Proposa adoptar el punt de vista de l’infant i deixar-lo més lliure, tant a l’escola com a casa. Ha promogut diverses iniciatives per fomentar la participació dels nens i nenes, com el camí escolar, el parlament dels nens o els consell urbans.

Treballa com a investigador al Centre Nacional de Recerca Italià, en l’àrea de psicologia i cognició. Es declara admirador de Gianni Rodari i amant de l’art. Ha escrit nombrosos llibres, com La ciutat dels nens (1991) i ha publicat articles en diaris catòlics i comunistes.

« La homogeneïtat no existeix enlloc. A la vida no hi ha llocs on es separi en funció de l’edat, només es fa a l’escola. Avui acceptem que nens i nenes vagin junts a classe i també que ho facin nens de diferents races o amb alguna disminució … Però no acceptem que hi hagi nens de diferents edats »
—Tonucci (2012)

Per a la formació de mestres, ha dibuixat diverses tires còmiques amb el pseudònim de Frato. De fet, les seves vinyetes serveixen per denunciar la situació de l’escola tradicional, ancorada en mètodes obsolets.

Les primeres tires de Frato van aparèixer el 1968 i des de llavors el seu èxit ha crescut imparablement. Col·labora com a il·lustrador de diverses revistes de pedagogia i de llibres de recerca sobre els nens. La seva obra ha estat exposada en diversos monogràfics a Itàlia, Espanya i Argentina

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *