On anem? A la Festa dels Elois!!!!!

Repartim abraçades????
18 / juliol / 2012
Fotos de Patum!!!!!
20 / juliol / 2012

Els Elois de Berga!!!!

Avui us proposem una Festa molt especial a Berga i que tot i viure a l’ombra de la Patum, sempre ha tingut el seu espai i provoca que la gent torni a sortir al carrer, un cop ja recuperats de la Patum!!!!!!

 

La Festa que us proposem són Els Elois, una festa que combina  rucs, cavalls i aigua!!!!!!Tot seguit us passem una breu explicació que ens han ofert els membres del portal www.festes.org:

Cada tercer cap de setmana de juliol, Berga s’omple de genets i cavalcadures disposades a rebre una benedicció popular que consisteix en el llançament de galledes d’aigua des de balcons i finestres dels carrers per on passen. S’hi celebra la Festa dels Elois, dedicada al patró de l’antic gremi dels treballadors del ferro.

Sant Eloi, protector metal·lúrgic

Representat sempre amb un cavall al costat, Sant Eloi havia estat el sant protector de les cavalcadures i els traginers de l’alta muntanya, i sobretot patró dels oficis relacionats amb el ferro forjat, oficis que elaboren productes fets amb el treball del metall al foc: ferrers, fargaires, clavetaires, ganiveters, orfebres i joiers, serralers, quincallaires, electricistes, etc També havia estat el protector de cotxers, mecànics, garatgistes i manyans, tot i que alguns d’ells seguia a Sant Cristòfor. Per això, ho coneixia popularment als treballadors del gremi del ferro com “els Elois”. La dita popular diu que “Sant Eloi, quan era petit, era noi; de mitjà va ser manyà; de mitjancer va ser serraller i de gran va ser sant”.

L’església festeja Sant Eloi l’1 de desembre, però al escaure’s aquesta data en ple hivern, en molts pobles pirinencs i pre-pirinencs, la festa es va traslladar al 25 de juny. També es feu així per aprofitar les virtuts atribuïdes al solstici d’estiu, i poder practicar el costum de fer passar els animals per sobre les cendres del foc de Sant Joan, que hom creia un ritu destinat a protegir-los del mal. El llançament d’aigua i la remullada també estan vinculats amb les creences sobre els beneficis de l’aigua durant el solstici d’estiu.

Per això, a Berga la festa es va celebrar en aquesta data fins al segle XX i encara avui es festeja el 25 de juny a Prats de Lluçanès. També estan documentades Festes dels Elois a Barcelona, Vilanova del Camí, Campdevànol, Ripoll, Tàrrega, Martinet de Cerdanya, etc i altres pobles del Ripollès i Lluçanès i a la Catalunya Nord, com Sant Llorenç de Cerdans.

La festa de Sant Eloi

A totes les poblacions on el gremi del ferro forjat era important, el dia de Sant Eloi era festa grossa. Les celebracions eren molt semblants a les que es fan per Sant Antoni: un ofici solemne, les cavalcades amb la benedicció de cavalls muls i ases, curses d’animals i altres actes populars.

A Berga, la història explica que a principis del segle XX quan es feia la benedicció davant l’església de Sant Pere, a banda de la benedicció amb aigua beneïda que el rector feia amb el salpasser, el campaner o sagristà des de les escales de l’església llançava aigua amb una galleda als participants de la cavalcada que ho demanaven. L’acció del sagristà va acabar esdevenint una pràctica que també adoptaren els berguedans, que aquest dia van començar a llançar aigua des dels balcons en tupins i altres recipients, un costum que no degué agradar gaire als organitzadors, que en els programes de festa incloïen la recomanació “No tireu aigua a les cavalcades”. El costum, però guanyà el pols i, ajudat pel fet de celebrar-se en l’època més calorosa de l’any, esdevingué tradició berguedana. Avui, si la Patum és la festa del foc, els Elois és la festa de l’aigua, una celebració en què el poble beneeix, tot jugant-hi, als genets i cavalcadures que venen, d’arreu del país a participar de la festa.

Avui, els gremis de la confraria dels Elois han desaparegut de Berga, però no la festa, que els berguedans van decidir de conservar.

La festa avui

La festa comença el dissabte al migdia quan, com passa amb la Patum, un tabaler, acompanyat per la Banda de l’Escola de Música, fa l’anunci de l’inici de les celebracions a cop de tabal pels carrers de Berga. Al vespre té lloc la primera passada, que segueix una tradició documentada l’any 1703. Tabaler, banderer, administradors de la festa i tots els genets inicien un cercavila per diferents carrers de Berga, brandant atxes de foc enceses a la mà i rebent, de bon gust, els cubells d’aigua que els llancen des de balcons i finestres per on passen. El primer dia de la festa acaba amb un ball popular a la Plaça de Viladomat, amb coca i barreja.

Diumenge al matí es fa la segona cavalcada. En arribar a la Plaça de Sant Pere, la comitiva rep la doble benedicció: la del rector, amb l’esparciment de petits raigs d’aigua beneïda i sagrada, i la de la Junta Conservadora, popular, amb el llançament diluvial d’aigua. Acabada la doble benedicció, es fa una missa a l’església de Sant Francesc, que compta amb la presència de tots els participants i les autoritats locals i que acaba amb la dansa, a la plaça de Sant Joan, del Ballet d’Adéu o Ballet de Déu. Abans de dinar, a l’ajuntament s’atorguen els guardons “Ferradura de plata” [o “Ferradura d’argent”] als col·laboradors de la festa. A la tarda es fan les curses d’animals, una gimcana a cavall d’ases coneguda amb el nom de Raid-Ruc i que acaba amb una xocolatada per a tothom.

L’any 1965 a la festa dels “Elois” s’hi afegí la celebració d’un casament típic de l’Alt Berguedà.”

Altrament també us donem l’enllaç de la web del patronat de la festa on podeu consultar detalls de la festa!!!! Si voleu veure-la, podeu clicar el següent enllaç: Els Elois

Finalment us proporcionem un vídeo que ens mostra un resum de la Festa!!!!

Esperem que aquest proper cap de setmana, el 21 i 22 de juliol pugueu gaudir de la festa dels Elois!!!!!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *