Festes populars de febrer: Carnestoltes

Taller: fem un paracaigudista?
9 / febrer / 2012
Recepta: visca la xocolata!!!!
13 / febrer / 2012

Rei Carnestoltes

Avui us proposem una miqueta de història sobre una de les festes més celebrades a la nostra ciutat de Berga: El Carnestoltes!!!!!!

El Carnestoltes és una d’aquelles festes que no tenen una data fixe en el calendari ja que depèn del cicle de la lluna. Cal tenir en compte que és una festa celebrada abans de la Quaresma i la Quaresma comença set setmanes abans de Pasqua, sent la Pasqua el primer diumenge de primavera amb lluna plena!!!! Per tant podem associar aquesta festa amb la tradició cristiana!!!! Uff, que complicat!!!!!

El que succeix segur és que es celebra quan encara fa fred i que dura entre dijous Gras (52 dies abans de Pasqua) i Dimecres de Cendra (46 dies abans de Pasqua). És una setmana de gresca en què el Rei  Carnestoltes convida a divertir-nos i saltar-nos les normes a través de comparses i rues, cercaviles i balls de disfresses. Això sí, perquè no se sàpiga que sou vosaltres els qui us divertiu massa, cal que aneu disfressats!!!!!

Pel que fa a la gastronomia, és típic d’aquesta festa les truites, la botifarra d’ou i les coques de llardons!!!! Això és el que deu provocar que el Rei Carnestoltes es posi malalt, faci testament i finalment sigui cremat en l’acte que anomenem “l’enterrament de la Sardina”  el Dimecres de Cendra enmig de plors i lamentacions de les vídues!!!!!!!

Pel que fa a Berga concretament, cal tenir en compte que el Dijous Gras serà el dia 16 de febrer. El divendres 17 de febrer el Rei Carnestoltes arribarà a través d’una performance que normalment acaba amb el seu discurs a la Plaça Sant Pere, ocupant el balcó de l’Ajuntament.

El dissabte 18 de febrer és el dia fort de la celebració amb activitats al matí per la quitxalla, la rua de carrosses i comparses a la tarda i el ball dels Cornuts on els participants de la rua poden optar a recollir alguns premis!!!!

L’endemà, diumenge dia 19, s’organitza a la tarda el Carnestoltes Infantil amb una gran concurrència d’infants disfressats del que més els agradi i finalment arribar dimecres dia 22 de febrer on té lloc la processó de lamentacions per la mort del Rei Carnestoltes, la llegida del seu testament i finalment la crema del seu cos!!!!!!

Des del bloc us convidem a tots els actes i si voleu més informació, podeu clicar aquest enllaç de l’Ajuntament de Berga: festa de Carnestoltes.

Si voleu mes informació sobre altres indrets on celebren aquesta festa, us donem el següent enllaç de la web festes.org on trobareu llocs emblemàtics com Vilanova i la Geltrú, Sallent o Solsona, on fan festa grossa per Carnestoltes: enllaç festes.org

Vinga doncs, disbauxa i marxa!!!!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *