On anem,Sant Antoni i les seves festes

Una vetllada en anglès?
17 / gener / 2012
El Bloc de Pares a un click !!!!
19 / gener / 2012

La Corrida de Puig Reig

Avui us volem parlar d’unes festes molt arrelades a tota la geografia del nostre país i que es desenvolupa en diferents formes!!!! Es tracta de la celebració de la festivitat de Sant Antoni!!!!!

Segons la web de Festes.org, us fem cinc cèntims de què són i d’ón venen les festes de Sant Antoni:

Les festes de Sant Antoni Abat són un conjunt de celebracions festives que tenen lloc al voltant del dia 17 de gener, onomàstica d’aquest sant barbut, anomenat Sant Antoni del porquet o dels rucs, perquè ha estat durant segles el tradicional protector de tots els animals útils per a les feines del camp. La invocació a Sant Antoni està encaminada a obtenir la fertilitat dels animals i dels aliments, i la purificació, i és hereva de bona part d’antigues advocacions precristianes amb idèntics propòsits. La devoció popular al sant es remunta al segle XII i ha generat, durant tots aquests anys un bon nombre de manifestacions festives. Com a patró del gremi dels traginers o dels Tonis, el sant beneeix les cavalleries i presideix les cavalcades dels Tres Tombs, també anomenades Passades o Beneïdes. A les Illes Balears i al País Valencià, així com al Matarranya, la festa també compta amb la presència de grans focs, fogueres o barraques, d’un tipus especial de dimonis, les botargues i d’un bon nombre de balls, cançons i tradicions gastronòmiques pròpies”

Com a mostra del que representa aquesta festivitat tant important arreu del nostre país us facilitem 4 maneres de celebrar Sant Antoni força diferents. Veureu festes basades en el foc fins a curses, però l’element comú a totes elles és l’aparició dels animals com a element bàsic de la festa.

En primer lloc ens volem acostar les festes de Vilanova d’Alcolea. Com a mostra us ensenyem un vídeo de les festes de Vilanova d’Alcolea, vila situada al país valencià i on he tingut el privilegi de gaudir d’unes festes on el foc i els animals prenen els carrers del poble sencer!!!! Les festes de Sant Antoni del forcall tenen lloc el proper 21 i 22 de gener.

Perquè us en feu una idea us pengem un vídeo del que representa la Matxà de Vilanova d’Alcolea

Simplement espectacular!!!!

En segon lloc i si per contra voleu gaudir d’unes festes de Sant Antoni catalogades com a Festa d’interés Nacional i on combinen elements com la foguera, la jota, les curses o corrides de cavalls, matxos i rucs us convidem a visitar les festes de Sant Antoni de la vila D’Ascó, al Baix Ebre els dies 20,21 i 22 de gener.

Com a mostra us vídeo que us resumeix que és la festa i que hi podeu trobar!! Ah per cert, si hi aneu el divendres a la nit no us deixeu de provar la Clotxa, el menjar típic d’aquesta festa i que us convidem a descobrir per vosaltres mateixos!!!!

En tercer lloc ens apropem a la nostra comarca i parlem de la festa dels traginers de Balsareny. Aquesta festa també declarada d’interès nacional i que aplega milers de persones tindrà lloc des del 10 al 12 de febrer. Podeu consultar tota la informació en el següent vincle: Festa dels Traginers a Balsareny.

Com a exemple us en pengem un video localitzat al Youtube

Finalment cal mencionar la festa de Sant Antoni per excel.lencia de la nostra comarca, la festa de la Corrida de Puig Reig. Aquesta festa es realitza els dies 19,20,21 i 22 de gener. Entre tots els actes multitudinaris de la festa, cal tenir en compte el joc de les cintes del que  en podeu gaudir divendres 20 a les 15 hores pels infants i el diumenge per a tots els assistents!!!!!

Com a mostra de la festa us pengem un video de la festa.


Esperem que gaudiu de totes aquestes possibilitats de celebracions de Sant Antoni com de moltes altres que tenen lloc a Catalunya !!!!!!

              VISCA LES FESTES DE SANT ANTONI !!!!!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *