Recepta per a quitxalla: Fem un Tortell de Reis!!!!

Recomanació de llibre: l’home que plantava arbres!!!!
28 / desembre / 2011
El Swing del canvi!!!!!
29 / desembre / 2011

Tortell de Reis

La darrera proposta culinària de l’any no podia ser altra que l’esperat Tortell de Reis que tots els infants esperen cada dia 6!!!!

El tortell de reis és una tradició molt arrelada al nostres país on dins d’una “corona” farcida de nata o crema, hi ha amagades dues sorpreses: la fava i el Rei. Segons la tradició, aquell qui menjant el seu tros de tortell li toqui el Rei, es convertirà en el protagonista de la festa i es posarà la corona que normalment acompanya el torrell !!! Però i  a qui li toqui la fava? Doncs qui tingui la mala sort que li toqui la fava, li toca pagar el tortell !!!!!

Tot seguit us ampliem una miqueta la història del Tortell de Reis segons la Wikipèdia:

“El tortell de Reis és possiblement el que té més anomenada (el 2009 es calcula que se’n van vendre 800.000), i commemora la festivitat catòlica dels Tres Reis d’Orient, tot i que té arrels paganes, ja que l’imperi Romà ja celebrava les festes d’hivern, o festes dels fruits, amb tortells fets de figues, dàtils i mel. Els romans utilitzaven les faves per votar el rei de les festes d’hivern en honor del déu Saturn. La mida estàndard és d’uns 50 centímetres de diàmetre i en surten unes 8 racions, tot i que actualment se’n fan de moltes mides, i el tradicional és el de massapà amb fruita confitada per sobre. Aquest tortell conté dues sorpreses amagades: una fava seca i una figureta (normalment d’un dels Reis). Segons la tradició, aquell qui troba la figureta dins el seu tros és coronat amb la corona daurada de cartró que decora el centre del pastís, mentre que qui es troba la fava és a qui li toca pagar el tortell. A França, és costum que el més petit de la casa, des de sota la taula, vagi dient a qui correspon cada part del pastís. A més, s’ha de tallar en tantes parts com convidats més una, que seria la part destinada al primer pobre que es presentaria a la casa.

Explica el costumari català (Joan Amades volum I pàg.431) que no tothom podia anar a l’adoració i per tant en el tortell de reis hi posaven una fava seca; qui trobava la fava era nomenat rei, qualificat com el “rei de la fava”, era qui anava a la funció de l’església en representació de la família i adorava el Nadó de Betlem. Durant l’àpat cada vegada que aquest personatge bevia tots els companys de taula s’havien d’aixecar en acció d’acatament i cridar a cor “el rei beu, el rei beu”.

Així doncs hem cregut oportú fer-vos arribar una recepta molt divertida i que podeu fer juntament amb els vostres fills

Si us la voleu descarregar, podeu clicar el següent enllaç: recepta fem un tortell de reis

Esperem que gaudiu del Tortell!!!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *