El Kubb: habilitat i punteria al poder!!!!

Si tu vols, no hi ha res que et pugui aturar
10 / octubre / 2011
Una nova manera d’aprendre a cuinar: la cuina dels titelles!!!
13 / octubre / 2011

 

El Kubb

 

Avui us presentem un joc motor tradicional ( que ja tocava!!!) que potser us serà desconegut però que guarda molta semblança amb els jocs ja coneguts de bitlles. Podriem dir que es tracta d’un joc de bitlles per equips ( per fer-ne una definició molt bàsica).

1.Petita introducció històrica del joc

Aquest joc s’anomena Kubb i segons sembla, el coneixem des dels temps dels Vikings aproximadament l’any 1000 dc. Aquests a través de la navegació el van exportar a Suècia on el van arranjar i modernitzar una miqueta i finalment es va anar extenent a tot el món fins arribar a la versió actual.

2.Abans de jugar cal tenir en compte…

El material que necessiteu per jugar-hi són unes bitlles quadrades de fusta i uns pals cilíndrics també de fusta. Ara bé, si no voleu pagar aproximadament 30 euros per un joc del Kubb, us el podeu fabricar vosaltres mateixos amb ampolles de plàstic.  Per construir-lo necessiteu 10 ampolles iguals i una ampolla diferent a la resta. També necessiteu un objecte per llençar com una sola de sabata que pesi suficient per tombar les ampolles i guix per marcar la distància de llançament a terra.

3.Funcionament del joc

Les normes són força senzilles. Es formen dos equips amb el mateix nombre de jugadors en cada equip. Es posen 5 ampolles a la línia marcada per cada equip  a una distància de 20 metres entre elles (adaptant la distància a l’edat del jugadors, es clar!!!!). L’ampolla diferent es posa al mig de la pista equidistant entre les dues línies marcades dels dos equips. Els membres de cada equip es situa darrera la línia i les ampolles.

Cada equip juga per torns i el seu objectiu és tombar les ampolles de l’altre equip en cada tirada sense tombar la del mig. Si un equip tomba una ampolla del contrari aquest la posa al camp del qui l’ha tombat. Abans de tombar ampolles inicials hem de tenir tombades totes les ampolles del contrari que tenim en el nostre camp. Un cop hem tombat totes les ampolles del contrari hem de tombar l’ampolla diferent.

Quan un equip aconsegueix tombar l’ampolla final guanya la partida.

Tot seguit us passem unes quantes fotografies i dibuixos del joc:

This slideshow requires JavaScript.

Ja veieu que es tracta d’un joc d’habilitat i punteria però sobretot un joc d’equip on la confiança amb tots els companys és imprescindible per fer una bona jugada!!!

Si en voleu saber més podeu clicar aquesta fitxa que hem extret de la revista Estris el joc del kubb .

També podeu consultar algunes web sobre el joc:

Viquipèdia sobre Kubb

Wikipèdia (en anglès) sobre Kubb.

Powerpoint sobre el Kubb

Video com construir el joc ( en anglès).

Campionats de Kubb a Chile

Esperem que amb totes aquestes referències pugueu aprofundir en aquest fantàstic joc d’habilitat i punteria apte per totes les edats i ideal per practicar entre amics o amb la família!!!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *