Un joc espectacular: la cursa de cucs!!!!

Com organitzar-se en la tornada a cole?
7 / setembre / 2011
Oh Catalunya!!!!!
9 / setembre / 2011

Avui us vull parlar d’un joc que marca un abans i un després i que no és pas un joc molt complex ni massa elaborat (suposo que normativament parlant) però que enganxa d’una manera ràpida i letal. Recordeu el seu nom: WORM UP o com jo l’anomeno, cursa de cucs.

Com  a joc no ha rebut cap premi, però personalment el considero un d’aquells jocs que no pot faltar a cap casa i que hi pot jugar-hi tothom, des de nens i nenes de 4 o 5 anys fins una cursa apassionant d’adults.

Worm up és un joc del creador de jocs Alex Randolph, guanyador del concurs del joc de l’any a Alemanya l’any 1982 amb el joc El Bosc Encantat. El joc ja és un clàssic ja que estem parlant d’un joc del 1994 i que no està descatalogat sinó que és fàcilment localitzable en botigues de jocs de taula com Homoludicus a Granollers o jugarxjugar a Barcelona (per posar exemples). Les característiques més destacades del joc són: partides curtes (aprox 20 minuts), entre 3 i 5 jugadors, no es necessita un espai concret, i jugable per tota la família però també únicament adults.

La mecànica del joc és molt senzilla.Passem a explicar-la:

DISPOSICIÓ INICIAL DEL JOC

Posa els pals per parelles per formar les línies de sortida i meta. Al final del circuit posa la línia de meta amb 2 pals. I dins dels forats per a formar la línia de meta .Els altres 2 pals cal posar-los aproximadament a 60 centímetres i amb la mateixa separació entre ells que els pals de la línia de meta per formar la línia de sortida. Cada jugador tria un set de 7 segments ( fitxes) de cuc i el set corresponent de fitxes numerades. Poseu els segments de cucs en línia darrere de la línia de sortida. Tots els segments d’un cuc han d’estar l’un darrere l’altre i tocant-se.

Elements del joc

DESENVOLUPAMENT DEL JOC

La cursa consta de dos parts: la subasta i el moviment.

Subhasta: Cada set de fitxes numerades et dóna cinc opcions per fer avançar el teu cuc: 4, 5, 6, 7 i X. La X vol dir que pots avançar qualsevol quantitat de segments a la teva elecció sempre que aquest nombre (4, 5, 6 o 7) no hagi estat utilitzat en la subhasta per un altre jugador. Pujar una X també et permet moure un dels pals de la línea de meta (vegeu més endavant) i, per tant, canviar el circuit o fer-ho més llarg. Cada jugador tria una fitxa numerada i la posa cap per avall davant seu. Quan tots els jugadors han fet la seva licitació (posar la seva fitxa cara avall), les fitxes es revelen simultàniament. El jugador que hagi fet la licitació més baixa comença la ronda, seguit del segon més baix, i així successivament  Si 2 o més jugadors han licitat el mateix nombre, o la X, els seus licitacions es consideren invàlides i els seus cucs no es mouen. Només les licitacions que siguin úniques, és a dir, les que cap altre jugador ha fet,  permeten moure els seus cucs als jugadors. Una vegada fetes, les licitacions es retiren del joc durant una ronda. La subhasta següent es fa amb les fitxes que els queden als jugadors. Quan aquesta ronda s’acabi i s’hagin mogut els cucs, la fitxa torna al joc i està disponible per a la subhasta de la següent ronda. Això s’aplica només a les licitacions amb èxit (és a dir, si 2 jugadors liciten cada un 7, s’anul·len mútuament, la propera ronda poden tornar a licitar.

moviment: El moviment consisteix a prendre el darrer segment i posar-lo en el front (o a l’inrevés), i repetir aquesta acció fins que el cuc hagi avançat la quantitat de segments indicats per la fitxa numerada licitada. Els cucs poden girar en qualsevol direcció per bloquejar altres cucs, però no es poden dividir. Els cucs no poden tocar-se entre si. Si un jugador licita una X, pot escollir moure un dels pals de la línea de meta a més de moure la seva cuc. Per moure la línia d’arribada es posa un dit en un dels 2 pals per mantenir-lo quiet i es mou el segon pal. Això canvia la orientació de la línia de meta i pot retardar als teus oponents.

FINAL DEL JOC

La cursa acaba quan el cuc d’un jugador toca la línia de meta.

Personalment és un dels meus jocs predilectes i que podeu trobar a les botigues per un preu molt raonable, aproximadament entre 12 i 15 euros!!!!

És un joc que enganxa i on l’estratègia i la pilleria hi tenen molt a veure!!!!!!

Pels entesos d’idiomes us he penjat l’explicació del joc en anglès!!!!!

Així que doncs, Wormegem?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *