Una joguina pels romàntics: El Cine NIC

Nenus jugabilis!!!!!
11 / juliol / 2011
Compte amb els impulsos!!!!!
13 / juliol / 2011

Projector de cine NIC

Avui us proposo una entrada al bloc ideal per romàntics (que millor que una nit d’estiu i una joguina cineasta per passar una bona nit), romàntics com Víctor Baroja (un gran amic de joc tals com Miqui, Biel i altres i d’aquells que la vida et regala i que marca per sempre més!!!) a qui dedico aquesta entrada i el mateix que el passat dimecres dia 6 de juliol ens va obsequiar am la màgia del Cine NIC en una fantàstica vetllada de contes i històries  com la illa del tresor, la ventafocs i el gat amb botes.

Una miqueta d’història de la joguina?

Segons l’escrit obtingut a través de la web cinenic.cat i el llibre “estimats Reis Mags” de Ròmul Brotons , “La historia del Cine NIC s’escriu ara ja fa  molts anys, aproximadament en els anys 30´s.

Abans de l’invent del Cine Nic, la il·lusió dels nens i les nenes de projectar imatges a casa ja era possible amb les llanternes màgiques d’ús domèstic o de joguina. Aquests aparells projectaven imatges pintades o impreses sobre una placa de vidre i, quan va aparèixer el cinema, es va incorporar una senzilla pel·lícula de 35 mm perforada (amb maneta i un mecanisme de tracció molt simple) per ser projectada amb aquest aparell.

Tot i així, la veritable joguina cinematogràfica, per difusió i popularitat, fou un nou aparell creat i produït a Catalunya per l’empresa Projector NIC, SA. És el popular Cine Nic, patentat a Barcelona el 25 d’abril de 1931 pels germans Nicolau Griñó (de les primeres 3 lletres del cognom familiar del barri del Poble Sec prové la marca NIC). L’empresa  provenia d’una altra empresa fundada pel pare  Tomàs Nicolau l’any 1896 i que es dedicava a la fabricació de paper pintat, paper de fumar, paper carbó i paper vegetal. Així , dos dels fills (Tomàs i Josep) aprofitarien  les qualitats del paper vegetal per produir senzilles pel·lícules basades en un sistema d’imatges alternades  que amb un projector adequat i una bombeta de 40 w podia fer meravelles entre la canalla. D’aquesta manera es va comercialitzar  el primer projector, del 1931 que era mut,mentre que  el 1934 ja se’n construeix un de sonor que combina la projecció d’imatges amb el so d’un petit gramòfon situat damunt l’aparell. El 1951, se’n llança un nou model, el Nic TV, que projecta les imatges sobre una pantalla que forma part del xassís de l’aparell. I el 1969, el Super Nic Electromàtic, que funcionava amb un motor elèctric.

L’èxit del Cine Nic fou rotund: es calcula que entre el 1931 i el 1974 se’n van produir milions a tot el món. El Cine Nic va suposar per a molts nens i nenes descobrir la màgia de fer cinema, i no només pel fet de poder projectar imatges en moviment, sinó també per la possibilitat de crear pel·lícules i històries a través del dibuix i la seva animació. I alguns d’aquests nens i nenes, de grans, van fer del cinema la seva professió…. Entre els personatges més coneguts podem recordar Miau, el gat negre que es va inspirar en el famós gat Fèlix, Tom (el cowboy), Manolín ( el ninot de neu) o contes clàssics com la illa del tresor, la ventafocs, Barba blava, la caputxeta vermella, el gat amb botes  i molts altres.

L’any 1974, l’empresa Projector Nic, SA tancà les seves portes. Anys més tard, el col·leccionista Tomàs Mallol va adquirir tots els elements que quedaven a la fàbrica: aparells, prototipus, patents, documents d’empresa, etc., que passaren a engruixir la seva col·lecció d’objectes cinematogràfics i precinematogràfics. El 1994, l’Ajuntament de Girona va comprar la Col·lecció Tomàs Mallol amb l’objectiu de crear el Museu del Cinema, que obrí les seves portes, a Girona, el 8 d’abril de 1998. Actualment, el Museu del Cinema-Col·lecció Tomàs Mallol conserva el que es pot considerar com el fons de Cine Nic més complet que existeix, una part del qual es pot veure a la seva exposició permanent.

En l’actualitat, la productora barcelonina Cromosoma ( que és la propietària dels drets industrials i comercials de la patent de Cine NIC) amb l’assessorament i l’impuls del Museu del cinema-Col·lecció Tomàs Mallol, presenta un nou model de projector NIC. Tot i que conserva íntegrament els principis de funcionament i el concepte inconfusible de l’aparell original, millora i actualitza el producte en tots els sentits.

This slideshow requires JavaScript.

Com funciona el Cine NIC?

Consisteix en un simple projector d’imatges que tenien un moviment de només dos temps. Les imatges estaven dibuixades horitzontalment sobre una banda de paper vegetal o translúcid en dues línies: la de dalt corresponia a una part del moviment i la de baix, a la segona part. Un obturador mòbil anava alternant la imatge superior i la inferior a la pantalla. Una maneta feia girar al mateix temps l’obturador i arrossegava horitzontalment i lentament la banda amb les imatges. Un sistema molt simple de projecció d’imatges animades que es va anar adaptant als nous avenços tecnològics del món del cinema i la imatge.

On podem trobar informació sobre Cine NIC?

Remenant per Internet he trobat dos llocs molt interessants amb molta informació sobre el Cine NIC. En primer lloc podeu consultar la web de Cine NIC a www.cinenic.cat on trobareu de tot sobre aquesta joguina I en segon lloc podeu consultar un bloc dedicat exclusivament al cine NIC I la seva difusió anomenat http://elcinenic.blogspot.com. En els dos llocs hi trobareu enllaços per un canal que Youtube té en exclusiva per Cine NIC i on podeu imitar una visió de pel·lícules amb aquest estil.

Us facilitem un documental molt complert sobre aquesta joguina localitzat al bloc anteriorment anomenat. Si el voleu veure cal que cliqueu el següent enllaç: documental cine nic

I com es veu?

Perquè us en feu una idea, us passem dos vídeos de presentacions de Cine NIC

El primer és la cinta de Ali Babà i els 40 lladres

El segon vídeo és la cinta de la rateta presumida

Finalment esperem que aquest article us hagi transportat als inicis del cinema i que tingueu curiositat per saber-ne més i qui sap si fer-vos amants d’aquest petit aparell així com ho van ser els 10 milions de compradors durant els 43 anys que va tenir de vida!!!!!

Bibliogràfia  sobre cine Nic

  1. Llibre Estimats Reis Mags (35 jocs i joguines per recordar) de Ròmul Brotons i editat per Alberti Editor.
  2. Llibre el Cine Nic, una joguina històrica del Poble-Sec de Jordi Artigas i Candela i editat per Ajuntament de Barcelona

Webgrafia sobre Cine Nic

http://www.cine-nic.com/cat/cine-nic.htm: web de Cine Nic.

http://elcinenic.blogspot.com: el bloc de Cine Nic

http://www.youtube.com/user/elcinenic?blend=23&ob=5: canal de Youtube sobre Cine Nic.

http://es.wikipedia.org/wiki/Cine_NIC: entrada Viquipèdia sobre Cine Nic.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *